x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripă! Pregătiţi-vă de epidemie!

Gripă! Pregătiţi-vă de epidemie!

de Oana Antonescu    |    26 Ian 2008   •   00:00

Până ieri în România au fost înregistrate 38 de cazuri uşoare şi moderate de gripă şi nu putem vorbi încă despre o epidemie de gripă, ci de focare izolate, ne asigură Ministerul Sănătăţii Publice

Până ieri în România au fost înregistrate 38 de cazuri uşoare şi moderate de gripă şi nu putem vorbi încă despre o epidemie de gripă, ci de focare izolate, ne asigură Ministerul Sănătăţii Publice (MSP). Totuşi, nu este exclus ca în următoarele săptămâni să ne confruntăm cu o epidemie. Din cele 38 de cazuri de gri­pă, 16 s-au înregistrat în Bu­cu­reşti, opt la Constanţa, opt la Iaşi, câte două la Galaţi şi Buzău, unul la Braşov şi unul la Sibiu. Virusul gripal care circulă în România, H1N1, este inclus în vaccinul disponibil pe piaţă. Bolnavii, jumătate dintre ei internaţi, au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani şi majoritatea nu erau va­ccinaţi. Ministrul Eugen Ni­colăescu a dispus ieri constituirea unui grup de lucru care să monitori­zeze evoluţia gripei, coordonatorul acestuia fiind Mircea Mănuc, secretar de stat în MSP.

 

Medicii recomandă în continuare vaccinarea, cea mai eficientă măsură de protecţie împotriva gripei. Până în prezent, 3.100.000 de români, bolnavi cronic, vârstnici şi personal medical, au fost vaccinaţi în campania începută de MSP în octombrie 2007, ceea ce reprezintă 95% din populaţia aflată la risc. Specialiştii recomandă celor care au contactat virusul să se izoleze de restul familiei şi să evite colectivităţile, mij­loa­cele de transport în comun. Mă­surile de prevenţie  constau în spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după ce am intrat în contact cu persoane bolnave, folosirea de îmbrăcăminte adecvată sezonului rece şi o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă