x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gutuile, fructele lui Venus

Gutuile, fructele lui Venus

21 Sep 2004   •   00:00

Gutuiul se cultiva de mai bine de 4000 de ani. In Grecia antica, gutuile erau fructele zeitei Venus, iar tinerele casatorite trebuia sa guste din ele inainte de a trece pragul camerei nuptiale, pentru a pune casnicia sub protectia zeitei.

Gutuia are un continut bogat in tanin, ceea ce ii confera proprietati astringente puternice, motiv pentru care este recomandata contra diareei, mai ales in cazul convalescentilor, copiilor si varstnicilor. Persoanele care sufera de hemoptizii, hemoroizi sau hemoragii uterine pot consuma gutui ca tratament adjuvant pentru a scapa de afectiunile respective. Potrivit doctorului in farmacie Ovidiu Bojor, usoara aciditate a gutuilor "le face utile in dispepsiile atonice (asa-zisul stomac lenes), iar in consum prelungit, in insuficienta hepatica". Gutuile sunt indicate si ca antivomitiv in starile cronice de voma.

Decoctul preparat dintr-o gutuie mare, rasa, la un litru de apa, care se lasa la fiert pana ce lichidul se reduce la jumatate, se bea in cursul unei zile, indulcit cu 50 de grame de zahar. Acest decoct se utilizeaza si pentru gargara in laringite, faringite, amigdalite. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă