x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Guturai, viroză, gripă sau pneumonie?

Guturai, viroză, gripă sau pneumonie?

09 Oct 2007   •   00:00

In mintea populaţiei se face o ciulama din noţiunile de guturai, răceală, gripă, pneumonie. Vom incerca să lămurim aceste atăt de des intălnite boli respiratorii. Cu atăt mai mult cu căt s-a instalat zdravăn toamna, şi aceste neplăceri ale aparatului respirator superior revin la ordinea zilei.

In mintea populaţiei se face o ciulama din noţiunile de guturai, răceală, gripă, pneumonie. Vom incerca să lămurim aceste atăt de des intălnite boli respiratorii. Cu atăt mai mult cu căt s-a instalat zdravăn toamna, şi aceste neplăceri ale aparatului respirator superior revin la ordinea zilei. Lămureşte capitolul viroze respiratorii şeful de lucrări doctor Irina Strămbu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" sau Spitalul Filaret, cum indeobşte este cunoscut de populaţie.

Guturaiul, răceala, viroza inseamnă acelaşi lucru. Virusurile provoacă guturai, răceală, viroză. Viroza este deci o infecţie respiratorie dată de un virus. Cănd oamenilor le scade imunitatea, ei sunt mai uşor atacaţi de virusuri, cei cu imunitate mai fragilă fac forme mai grele de viroze respiratorii. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, care pot avea şi manifestări digestive, dar şi bătrănii. Dar expuşi la aceste viroze respiratorii sunt şi cei cu imunitatea scăzută din pricina unor boli cronice sau aflaţi sub tratamente cu citostatice pentru cancer. Există in categoria bolilor cu nasul curgănd in neştire şi rinita alergică. Ea seamănă cu guturaiul, dar nu e un guturai. Rinita alergică este reacţia exagerată a nasului la unii factori alergeni.

Clasa gripei

O altă clasă este gripa. Ea este o viroză produsă de virusuri gripale, ce pot fi extrem de agresive. Tocmai de aceea se recomandă vaccinarea antigripală. In fiecare an, tipul de vaccin este indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, in funcţie de răspăndirea unor anume tulpini de virusuri gripale pe intinsul planetei in ultimele luni. Vaccinarea antigripală nu te imunizează total, dar scade gravitatea gripei şi mortalitatea. Pentru că din gripă se şi moare. Cei mai expuşi la gripe sunt copiii, vărstnicii şi cei cu boli cronice. Tocmai de aceea, la aceste categorii de populaţie se impune vaccinarea impotriva gripei.

Simptomele virozelor

Care sunt simptomele date de viroze? In primul rănd, nasul infundat, nasul care curge, durerea in găt, tusea, febra, durerile musculare. Oamenii cu viroze se plăng de o stare proastă de moleşeală şi de somnolenţă. Viroza poate cobori la plămăni. Acea inflamaţie din găt, nasul infundat şi curgănd au o continuare, coborărea bolii in trahee şi in bronhii. In aceste viroze, tusea este chinuitoare, cu durere in piept şi ca o arsură. In această formă de tuse, expectoraţia este albă, curată, sub forma unei mucoase. Apoi tusea se coace, cum zice poporul, simptomele se ameliorează şi dispar după căteva zile. Traheita, bronşita sunt provocate de virusuri banale, nu de virusuri gripale. Impotriva acestor forme uşoare organismul se apără singur, prin imunitate, iar medicaţia este compusă din aspirină, paracetamol etc. In nici un caz, in aceste forme nu se apelează la antibiotice. Bolnavii de astm pot să ajungă la crize violente din pricina acestor viroze. Cei cu BPOC, bronhopneumopatie cronică obstructivă suferă o exacerbare a bolilor din pricina virozelor.

Se intămplă ca expectoraţia albă să se transforme intr-o expectoraţie purulentă, semn că viroza respiratorie s-a suprainfectat cu bacterii. Microbii, adică bacteriile in aceste situaţii, ajung şi in bronhii, şi in plămăni, unde suprainfectează virozele. In aceste etape mai complicate ale bolii respiratorii trebuie să se recurgă la antibiotice. Acum, ele sunt utile, luptănd cu bacteriile care au produs infecţia in plămăni.

Tutunul

Şi fiindcă tot s-a abordat subiectul plămăni, trebuie ştiut că, in toate bolile de plămăni, tutunul reprezintă o grenadă gata să explodeze şi să facă praf totul. O mulţime de fumători incearcă să-şi justifice lipsa de voinţă in a se lăsa de fumat cu alibiul şubred: "Am fumat 30 de ani căte două pachete pe zi, ce rost mai are să abandonez acum fumatul?". O argumentaţie de trei lei, fiindcă medicina a demonstrat că, in orice moment, abandonarea fumatului este deosebit de folositoare. Se ştie că două dintre direcţiile in care fumatul face prăpăd sunt aparatul cardiovascular şi plămănii. Fiecare ţigară produce o iritaţie pe vase, care se contractă, sugrumănd fluxul de sănge, in plus faţă de ateroscleroză, care prin depunerea de grăsimi a ingustat spaţiul de curgere a săngelui. Iar fiecare ţigară depune substanţe cancerigene in plămăni. Nimeni nu ştie exact cănd se anulează după abandonul fumatului toate relele făcute de acesta. Dar lăsarea de fumat sistează amplificarea riscurilor de boli. Se zice totuşi că, după lăsarea de fumat, efectul mai important in sensul bun apare pe inimă şi vase. Ba chiar se avansează şi un termen, şi anume că după cinci ani de la abandonul ţigării riscurile de boli cardiovasculare se apropie sensibil de riscurile pe care le are un nefumător. In privinţa cancerului bronhopulmonar se pare că trebuie să treacă mai mult timp, circa 15 ani, ca să se egaleze riscurile de boală canceroasă ale fumătorului cu cele ale nefumătorului.

AUTOMEDICAŢIE. "Am guturai" se aude de milioane şi milioane de ori această zicere rostită de mai toţi oamenii planetei, care n-au scăpat de nas infundat, de niscaiva frisoane, de oareşce durere in găt şi de curs nasul, de parcă nu se mai inchid robinetele etanş. Tot aici se petrece şi una dintre cele mai des intălnite gafe, care nu numai că nu ajută omul guturoiat, ba chiar ii produce neplăceri pe termen lung. Această eroare a omului cu cel mai banal guturai este inghiţirea de antibiotice luate de la farmacie, fără nici o indicaţie a medicului, ba, mai mult ,omul cu nasul in batistă ii cere farmacistei "dă-mi cel mai tare antibiotic". Aşa cum vom vedea, guturaiul este provocat de virusuri, şi acestea sunt insensibile la antibiotice. Ii ataci cu antibiotice şi ei dansează pentru că puţin le pasă de ampicilină, doxaicilină, eritromicină etc. Iar efectul păgubos in timp este că, luănd brambura antibiotice, se creează o rezistenţă a microbilor la antibiotice, şi atunci cănd ele sunt necesare in suprainfectarea virozelor nu mai au eficienţă.

BACTERII. Pneumonia este o infecţie mai gravă cu bacterii, tusea este intensă cu expectoraţie purulentă. Uneori, in expectoraţie se văd şi striaţii de sănge. Pneumonia se anunţă printr-o stare generală foarte proastă. Totdeauna trebuie să se acţioneze cu antibiotice. Pneumonia nu mai este o viroză, ci o infecţie pulmonară cu bacterii. In cazul copiilor şi vărstnicilor, se impune internarea in spital, fiindcă ei fac forme grele de pneumonie, care duc la complicaţii ce pun in pericol chiar viaţa.

×