x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Guturaiele formeaza imunitatea copilului

Guturaiele formeaza imunitatea copilului

06 Mai 2004   •   00:00

De ce racesc mai usor copiii si batranii?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

De vina este sistemul imunitar, la varstnici, el se afla in descrestere, la copii inca nu s-a format pe deplin. Imunitatea copilului se definitiveaza la 12 ani, atunci ea devine normala si poate face fata agresiunilor mediului. La nastere, copilul nu are imunitate, mai apoi primeste factori de imunitate din laptele mamei, fiindca adevarata este zicerea unui savant: „Laptele si sufletul de mama nu pot avea inlocuitori". Dar imunitatea se formeaza si prin impactul mediului cu organismul copilului. Demonstreaza aceste conceptii moderne profesorul Dorin Sarafoleanu, seful sectiei ORL de la Spitalul „Sf. Maria". Pentru construirea imunitatii, copilul trebuie pana la 12 ani sa se lupte cu 40-60 impacturi ale mediului asupra mucoaselor respiratorii, cu 40-60 de raceli banale, viroze banale, infectii cu microbi, doar asa se fortifica prin calire, prin lupta de aparare imunitatea copilului.

Este o mare greseala ca, la cea mai mica raceala, mama sa-l trateze pe copil cu antibiotice, de regula, dintre cele tari, ele nici nu scurteaza evolutia bolii, iar antibioticul blocheaza sistemul imunitar sa reactioneze. Virozele cu febra mica, cu inrosirea gatului se trateaza cu medicamente antivirale obisnuite si boala dispare in 48 de ore. Cand febra insa se mentine ridicata, cand apar puncte albe de puroi in gat si se umfla ganglionii de sub maxilare, infectia amigdaliana este mai serioasa si abia atunci se apeleaza la antibiotice.

O complicatie a amigdalitelor cu puroi este infectia cu stafilococ beta hemolitic, se fac depozite de puroi in criptele amigdalelor si toxinele circula prin sange si se pot cantona in articulatii provocand reumatism, in valvele inimii sau la rinichi. Profesorul Sarafoleanu spune ca se scot amigdalele doar daca in 2 ani, copilul face 7-8 amigdalite cu puroi si febra mare. Dar si atunci se pot decupa cu laser doar criptele infectate din amigdale, pastrandu-se restul tesutului amigdalian.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă