x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei H5N1 in apa de baut? - Este posibila transmiterea aviarei prin apa si canalizare

H5N1 in apa de baut? - Este posibila transmiterea aviarei prin apa si canalizare

de Magda Marincovici    |    14 Iun 2006   •   00:00
H5N1 in apa de baut? - Este posibila transmiterea aviarei prin apa si canalizare

Specialistii atrag atentia asupra posibilitatii transmiterii virusului aviar A/H5N1 prin apa si canalizare. In centrul atentiei sunt apa de baut si riscul de infectare la inot in apele din zonele de agrement.

Potrivit expertilor OMS, citati de Buletinul informativ al Centrului National de Referinta pentru Gripa din Institutul Cantacuzino-Bucuresti, aparitia unor cazuri de gripa aviara severa la om, la care virusul a fost descoperit in fecale, indica multiplicarea masiva virala in tractul gastrointestinal si posibilitatea eliminarii lui prin fecale.

TRANSMITERE. Se stie ca principalul vector al virusului sunt pasarile. Dar virusul mai poate intra in apa de suprafata (lacuri, iazuri etc.) si prin gunoiul (fecale) uscat din fermele de pasari, raspandit de vant pana la aproximativ un kilometru, prin scurgeri la distante mici sau in apa freatica.

Virusul A/H5N1 poate fi transmis atat pe cale respiratorie, cat si pe cale fecal-orala si oculara, prin consumul de apa de baut contaminata (apa netratata de la un rezervor sau de la un sistem de colectare a apei de ploaie), la inot sau baie in apa contaminata etc. Avertismentul vine intr-un moment cand lacurile din zonele de agrement sunt extrem de cautate.

CLORINARE. Autoritatile trebuie sa asigure clorinarea apei si mentinerea la distributie a unei concentratii reziduale de clor liber de cel putin 0,5 mg/l. In cazul locuintelor cu apa suspecta de a fi contaminata, autoritatile trebuie sa impuna fierberea apei de baut sau eventuala clorinare a acesteia.

La doi copii din Vietnam s-a detectat virusul A/H5N1 in fecale. Ei au avut o evolutie clinica cu diaree severa, fara nici un simptom si modificari.

Investigatiile nu au relevat contactul cu pasari vii/moarte infectate, ci doar ca ei au facut baie intr-un canal de irigatie, unde existau mai multe pasari salbatice si domestice de apa.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă