x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hachitele stresului

Hachitele stresului

25 Mai 2005   •   00:00

Uneori, un eveniment putin banuit, violent si crud te pandeste la un colt al destinului si loveste ca o torpila teleghidata draceste in sistemul nervos al bietului om.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI
  • Necazul prin care au trecut cei trei ziaristi care timp de 55 de zile au stat cu Kalasnicovul la tampla este un exemplu. Ce urme vor lasa zilele de cosmar asupra psihicului acestor tineri? Astfel de evenimente nedorite devin factor puternic de stres pentru organismul omenesc. Conf. dr. Radu Mihailescu, directorul general al Spitalului de Psihiatrie "N. Obregia", explica criteriile de evaluare a impactului unui factor de stres major asupra sistemului nervos si sanatatii.

    Este foarte important daca omul respectiv se asteapta sau nu se asteapta la stresul care-l loveste. Intr-un fel il loveste stresul pricinuit de moartea unui parinte care a zacut de cancer luni intregi si intr-un alt fel il streseaza vestea cazuta ca un trasnet a mortii parintelui de un infarct la 45 de ani. De fapt, un stres este cel al mortii parintilor si alt stres este cel al mortii copiilor, cand ciclul normal se rastoarna. Importanta este si perioada cand loveste acest stres. Una este sa ramai de exemplu fara slujba prin pensionare si alta este sa fii disponibilizat in mod neasteptat la 30 de ani. Maniera in care actioneaza un stres major asupra unui om este dependenta si de sentimentul ca el controleaza sau nu controleaza situatia. De exemplu, stresul pare mai mic la un sofer care-si conduce singur masina, dar este mai mare stresul pricinuit de zborul cu avionul. Parca stresul actioneaza mai bland cand esti in cunostinta de cauza. De exemplu, suporti mai usor teama de durere cand stomatologul te avertizeaza ca te va durea. Stresul actioneaza diferit cand e vorba de o persoana cu structura impulsiva sau cand acest stres atinge o persoana cu structura anxioasa. Factori de stres de obicei mici cresc neasteptat in intensitate daca ei se cumuleaza in timp. Stresul vietii cotidiane, stresul cauzat de greutatile zilnice se aduna picatura cu picatura si paharul poate da pe afara.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă stresul stres