x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Haine care ne iau pulsul

Haine care ne iau pulsul

de Steluta Indrei    |    18 Mai 2008   •   00:00
Haine care ne iau pulsul

Ritmul cardiac, tensiunea, respiraţia, temperatura corpului pot fi măsurate cu ajutorul unor “haine inteligente”. Astfel de prototipuri au fost create de o echipă de cercetători elveţieni.

Ritmul cardiac, tensiunea, respiraţia, temperatura corpului pot fi măsurate cu ajutorul unor “haine inteligente”. Astfel de prototipuri au fost create de o echipă de cercetători elveţieni.


Uniunea Europeană finan­ţea­ză proiectul Biotex destinat creării unor haine cu microsenzori care pot monitoriza starea noastră de sănătate în orice moment. Cer-ce­tările se desfăşoară la Centrul el­ve­ţian de electronică şi mi­cro­tehnică de la Neuchâtel, inf­or­mea­ză cotidianul Le Matin. Oamenii de ştiinţă au creat deja prototipuri de îmbrăcăminte, care înregis­trea­ză temperatura, ritmul cardiac şi respirator şi analizează nivelul de săruri din transpiraţie. Toate acestea datorită unor microsenzori, care nu se pot vedea cu ochiul liber, integraţi în ţesătură.


Avantajul acestor haine ale viitorului constă în faptul că sînt în contact direct cu pielea şi pot fi purtate chiar şi în timpul nopţii. Prin intermediul senzorilor sînt înregistrate date despre starea de sănătate fără a fi nevoie de pre­zentare la cabinetul medical. Apoi informaţiile sînt transmise me-dicului prin internet. “Pentru efectuarea acestor măsurători utilizăm senzori electrici şi optici. În pre­zent, căutăm o soluţie mai confor­ta­bilă pentru pacient, astfel încît acesta să nu simtă cînd poartă tricoul cu senzori”, şi-a exprimat speranţa Jean Luprano, coordonatorul proiectului Biotex. Principalul obiectiv al cercetătorilor se referă la crearea unor senzori imperceptibili şi îmbunătăţirea mijloacelor de transmitere a datelor.


EXPERIMENTE. Textilele in­te­ligente au fost testate cu succes pe pacienţi cu boli cronice şi pe spor­tivi. Cercetătorii au reuşit deja să evalueze ritmul respirator al par­ticipanţilor cu ajutorul senzori­lor care percep mişcările cutiei toracice.

De asemenea, cu ajutorul unor microelectrozi inseraţi în material ei au măsurat ritmul cardiac şi tem­­peratura corpului. Tricourile cu senzori le permit persoanelor care fac exerciţii fizice să afle cum reacţionează organismul la efort şi cînd este cazul să se oprească. Spre exemplu, persoanele obeze, diabe­ticii, astmaticii pot beneficia de avan­tajele îmbrăcămintei cu senzori.

Tot în fază experimentală se află şi un pansament inteligent, prevăzut cu senzori care semnalează cînd trebuie schimbat bandajul şi monitorizează evoluţia leziunii.

“Aceste haine nu pot fi utilizate de oricine şi nu pot lua locul medicului, ci sînt destinate persoanelor imobilizate la domiciliu, care au nevoie de monitorizare permanentă. De exemplu, un pacient care a suferit o intervenţie pe cord deschis are nevoie de o astfel de supraveghere medicală”, a explicat Jean Luprano.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă senzori