x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hartia sanatoasa

Hartia sanatoasa

19 Ian 2005   •   00:00

Pe buna dreptate, umbla vorba ca omul isi sapa groapa cu furculita si cutitul. Doctorul Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog la Institutul de endocrinologie "Parhon", continua sa comenteze noutatile din medicina mondiala privind alimentatia si producerea cancerului.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Alimentele care te ajuta cel mai mult in lupta impotriva bolilor canceroase sunt legumele si fructele. Cantitatea zilnica de legume si fructe pe care e bine s-o manance omul este de 400 de grame, de preferinta legume si fructe crude, neprelucrate in foc, precum compoturile sau alte fierturi.

E important ca aceste legume si fructe sa provina dintr-o agricultura ecologica, fara multe chimicale in ingrasaminte, ierbicide si pesticide. Cele mai eficiente legume si fructe in prevenirea cancerului sunt cele colorate in galben, rosu si albastru. Rosiile, morcovii, telina sunt bogate in vitaminele A, E, C si in seleniu, elemente recunoscute ca antioxidanti eficienti in atacul impotriva proceselor canceroase. Varza, banala varza, stie sa se bata bine cu cancerul. Alte legume ce preintampina procesele canceroase sunt conopida, sfecla, hreanul, gulia, napul. Doctorul Ileana Marinescu enumera fructele dusmane ale cancerelor: portocalele, strugurii rosii, caisele, pepenele galben si fructele de padure gen zmeura, murele, afinele. E recomandabil sa se manance mai mult salate si mai putine ciorbe. Nici lactatele nu trebuie uitate, in fruntea listei trebuind plasat iaurtul. Studiile recente atrag atentia asupra efectului cancerigen al maselor plastice, este bine sa fie limitate furculitele si cutitele din plastic. S-a tras concluzia ca hartia cea mai sanatoasa este cea netratata cu inalbitori, acea hartie de culoare mai galbuie, de parca s-a asternut patina timpului pe ea. Hartia aceea alba ca spuma laptelui este periculoasa prin tratarea cu agenti chimici de albire, aceste chimicale avand efect cancerigen.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă