x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hepatita A revine in scoli

Hepatita A revine in scoli

05 Oct 2004   •   00:00

Hepatita A este o boala vindecabila. Cu o singura exceptie, daca tratamentul nu e complet, hepatita A devine o boala grava. Avertismentul vine intr-un moment cand sunt semnalate focare de hepatita A in scoli.

MAGDA MARINCOVICI

Hepatita A este cea mai frecventa din familia hepatitelor virale. Ea este indusa de virusul hepatitei A care provoaca leziuni inflamatorii ale ficatului. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" , spune ca semnalarea cazurilor de hepatita in scoli evidenteaza nerespectarea regulilor de igiena. "Definitia hepatitei A este elocventa: boala mainilor murdare". Contaminarea are loc pe cale fecal orala. Mainile sau alimentele pot sa ajunga in contact cu sursa de contaminare. Doctorul Streinu Cercel atrage atentia necesitatii spalarii pe maini inainte si dupa iesirea de la WC. De asemenea, este foarte important ca mana care deschide robinetul sa nu fie aceeasi pe care am folosit-o la toaleta. Fructele, legumele trebuie spalate indelung sub jet puternic. Obligatoriu trebuie sa ne spalam pe maini cand vrem sa mancam. Iar pentru a reduce riscul contaminarii trebuie sa renuntam la obiceiul de a rontai sau a gusta cate ceva, gest care adesea il facem fara a ne spala pe maini.

Simptomele sunt difuze, aproape neobservabile, mai ales la copil. Micutul bolnav poate sa dea semne de oboseala, insa examenele sanguine aduc dovezi ca e vorba de contaminare cu virusul hepatitei A. In unele cazuri, pe langa oboseala prelungita mai apar si alte simptome nespecifice: dureri de cap, de abdomen, varsaturi, lipsa de pofta de mancare, greturi, urticarie, dureri articulare.

CITAT

"Hepatita A poate fi prevenita prin respectarea riguroasa a unor masuri de igiena, mai ales in colectivitati. De asemenea, exista un vaccin care s-a dovedit eficient." - Conf. dr. Adrian Streinu Cercel

UN VACCIN EFICIENT 100%

Pentru hepatita nu exista tratament in forma clasica, administrat ca in cazul altor boli. Este interzis total alcoolul, in schimb alimentatia este normala. Trebuie evitate medicamentele care prezinta toxicitate pentru ficat. "Cea mai buna masura de prevenire a hepatitei A este respectarea igienei: spalatul mainilor, evitarea apei nepotabile, a bauturilor care contin gheata, a legumelor si fructelor nespalate". Exista un vaccin eficient. Persoanele care au facut aceasta boala sunt imunizate pe viata si nu trebuie sa se mai vaccineze.

MILIOANE DE MICROBI

Specialistii atrag atentia ca pe mainile nespalate exista intre 10.000 si 100 de milioane de microbi pe centimetrul patrat. Suficienti oricum pentru ca in orice moment sa fim expusi bolilor infectioase, dintre care hepatita A este cea mai frecventa. Asa se explica de ce cu tot progresul medicinii, bolile infectioase ataca din ce in ce mai puternic. Paradoxal insa, prin masuri simple aceste boli pot fi tinute sub control. Una dintre acestea este spalatul frecvent pe maini, masura eficienta prin care putem sa ne protejam de bolile infectioase. Pentru ca, retineti, trei patrimi din infectii se transmit prin maini murdare.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hepatita