Hepatita A este o boala vindecabila. Cu o singura exceptie, daca tratamentul nu e complet, hepatita A devine o boala grava. Avertismentul vine intr-un moment cand sunt semnalate focare de hepatita A in scoli.
MAGDA MARINCOVICI
Hepatita A este cea mai frecventa din familia hepatitelor virale. Ea este indusa de virusul hepatitei A care provoaca leziuni inflamatorii ale ficatului. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" , spune ca semnalarea cazurilor de hepatita in scoli evidenteaza nerespectarea regulilor de igiena. "Definitia hepatitei A este elocventa: boala mainilor murdare". Contaminarea are loc pe cale fecal orala. Mainile sau alimentele pot sa ajunga in contact cu sursa de contaminare. Doctorul Streinu Cercel atrage atentia necesitatii spalarii pe maini inainte si dupa iesirea de la WC. De asemenea, este foarte important ca mana care deschide robinetul sa nu fie aceeasi pe care am folosit-o la toaleta. Fructele, legumele trebuie spalate indelung sub jet puternic. Obligatoriu trebuie sa ne spalam pe maini cand vrem sa mancam. Iar pentru a reduce riscul contaminarii trebuie sa renuntam la obiceiul de a rontai sau a gusta cate ceva, gest care adesea il facem fara a ne spala pe maini.
Simptomele sunt difuze, aproape neobservabile, mai ales la copil. Micutul bolnav poate sa dea semne de oboseala, insa examenele sanguine aduc dovezi ca e vorba de contaminare cu virusul hepatitei A. In unele cazuri, pe langa oboseala prelungita mai apar si alte simptome nespecifice: dureri de cap, de abdomen, varsaturi, lipsa de pofta de mancare, greturi, urticarie, dureri articulare.
CITAT
"Hepatita A poate fi prevenita prin respectarea riguroasa a unor masuri de igiena, mai ales in colectivitati. De asemenea, exista un vaccin care s-a dovedit eficient." - Conf. dr. Adrian Streinu CercelCitește pe Antena3.ro