x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Heringul, o bogata sursa de vitamina D

Heringul, o bogata sursa de vitamina D

18 Ian 2005   •   00:00

Nutritionistii au ajuns la concluzia ca una dintre cele mai bogate surse de vitamina D este carnea de hering.

ALIMENTATIE. In lipsa soarelui, vitamina D se asimileaza si din carnea de hering
Vitamina D are un rol esential in absorbtia de calciu si in fixarea sa in oase, dar si in mentinerea imunitatii organismului. In timpul iernii, cand virozele respiratorii sunt una dintre cele mai frecvente probleme care ataca sistemul imunitar, organismul nostru resimte acut lipsa luminii solare, cea mai importanta sursa de vitamina D pentru numeroase persoane.

CARENTE. In zilele noroase de iarna, cand nu putem vorbi despre expunere la soare, aceasta substanta importanta pentru oase, vasele sangvine si rinichi este luata numai din alimente. Astfel, in 100 de grame de carne de hering se gaseste jumatate din necesarul zilnic de vitamina D. Carenta acestei substante provoaca rahitismul la copii si deformatii osoase la adulti. Cel mai frecvent, carenta de vitamina D se poate observa la persoanele in varsta, la cei care consuma mult alcool sau care sufera de insuficienta renala sau hepatica.

Continutul de vitamina D in 100 de grame de hering este acelasi ca intr-un kilogram si jumatate de ficat de vita, intr-un kilogram de branza sau in 15 oua. Pe langa carnea de hering, alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt galbenusul de ou, ficatul, laptele integral si produsele lactate nedegresate (untul).

GRASIMI. In afara de vitamina D, in carnea de hering exista proteine usor asimilabile, care nu se gasesc in celelalte specii de peste. Grasimile nesaturate din hering scad riscul infarctelor si al atacurilor cerebrale, iar icrele de hering sunt o foarte bogata sursa de iod, fluor, potasiu, fosfor. Produsele de origine marina (somon, hering, macrou) sunt cea mai importanta sursa de acizi grasi esentiali (3-omega si 6-omega), care ofera energia necesara organismului in procesele metabolice, in activitatea fizica si mintala. Acizii grasi esentiali pot preveni chiar si bolile de tip depresiv. (Georgeta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina hering