x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hernia si bisturiul

Hernia si bisturiul

28 Sep 2004   •   00:00

Li se rupe peretele abdomenului si varstnicilor, si copiilor, chiar si unor mari campioni, precum fotbalistul de cinci stele Van Nistelrooy. Din categoria acestor boli fac parte herniile, eventratiile si evisceratiile, toate considerate defecte parietale, adica defecte in peretele abdomenului.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conferentiar doctor Sorin Simion, directorul Spitalului Colentina si in acelasi timp seful Clinicii de chirurgie, explica aceste boli, care au o singura solutie, interventia chirurgicala. Cele mai frecvente sunt herniile, iar dintre acestea cel mai des aparute sunt herniile inghinale. La baieti, dupa ce se formeaza testiculele incepe coborarea lor si migrarea din spate spre fata, ele strabat cele 3 straturi de muschi printr-un canal, la capetele lui, in peretele abdomenului, in prapore, raman doua orificii. Cand apare un dezechilibru intre elasticitatea abdomenului si efortul prea mare se produce hernia inghinala prin destramarea acestor orificii. Aceste eforturi pot fi ridicarea de greutati exagerate, tusitul, plansul violent al copiilor, efortul la defecatie etc.

Prin aceste orificii ies din cavitatea abdominala unele viscere, unele organe din abdomen. Semnele herniei inghinale sunt o durere sfasietoare, o pocnitura, simti ca s-a rupt ceva si apare o galma. Trebuie imediat mers la medic si operatia se face cat mai repede pentru a nu aparea complicatiile intestinului iesit in sacul herniei, se poate strangula, nu mai e hranit prin vase, se necrozeaza si se instaleaza ocluzia, adica oprirea tranzitului intestinal. Interventia chirurgicala se face fie prin metoda clasica cu bisturiul, fie laparoscopic si se repara peretele abdominal folosindu-se si o plasa pentru intarirea acestui perete. Mai exista si alte localizari ale herniilor mai frecventa fiind hernia in dreptul ombilicului. Eventractia apare de obicei ca o cicatrice a unei operatii mai vechi, dupa un efort exagerat se rupe peretele in zona ciactricei si viscerele bombeaza praporele. La evisceratie umflatura nu mai e acoperita de piele, ies matele afara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă