x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunea face ravagii

Hipertensiunea face ravagii

11 Mai 2004   •   00:00

Medicii americani au constat cresteri semnificative ale tensiunii arteriale la copii, acestia fiind in pericol de a deveni adulti hipertensivi. Cei mai vulnerabili sunt copiii supraponderali.

MAGDA MARINCOVICI

Echipa medicului Paul Muntner de la Universitatea din Nouvelle Orleans (Statele Unite) a examinat, timp de doi ani, valorile presiunii arteriale in cazul a peste 5.500 de copii cu varste intre 8 si 17 ani. Presiunea sistolica medie a acestor copii a fost, in perioada de observatie, intre 104,6 mm si 106 mm, iar presiuna diastolica intre 58,4 si 61,7 mm. Or, studiile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii de ultima ora arata ca o crestere cu 1-2 milimetri presupune o crestere cu 10% a riscului de a dezvolta HTA la maturitate. In concluzie, doctorul Muntner atrage atentia ca HTA debuteaza in copilarie. Riscul de a deveni un adult hipertensiv este predominant la copiii supraponderali.

GREUTATEA. Pe masura ce greutatea corpului creste, tensiunea arteriala se mareste. Studiile arata ca in cazul persoanelor supraponderale se dubleaza riscul de a dezvolta HTA, comparativ cu cele normoponderale. Trebuie retinut ca e posibila reducerea riscului de a face HTA incepand prin mentinerea greutatii normale. Chiar pierderi ponderale mici sunt importante pentru a preveni HTA. Pentru aceasta trebuie sa mancati mai putine calorii decat consumati. Cea mai buna dieta este cea in care slabiti incet, pierzand 250 pana la 500 de grame pe saptamana. Puteti sa reusiti mancand mai putin cu 500 calorii pe zi si fiind mai activi fizic.

CONSECINTE. HTA este foarte periculoasa, deoarece adesea nu prezinta nici un semn sau simptom alarmant. Unele persoane au o presiune arteriala pozitionata predominant la valori ridicate. Sangele acestor persoane impinge in peretii arterelor cu o forta mai mare decat in mod normal. In lipsa tratamentului se poate ajunge la probleme medicale serioase, cum ar fi: ateroscleroza (ingrosarea venelor), infarct miocardic, insuficienta caradiaca, dar si afectiuni ale rinichiului, accident vascular cerebral.

Tensiunea arteriala normala nu trece de 14/9 mm/Hg

Presiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur si se exprima prin doua cifre. Prima cifra reprezinta presiunea sistolica - maxima si a doua, presiunea diastolica sau minima. Tensiunea ideala variaza potrivit varstei, greutatii si sexului persoanei. Pentru un adult, tensiunea sistolica trebuie sa fie sub 140 milimetri, in timp ce presiunea diastolica nu trebuie sa depaseasca 90 de milimetri. Peste aceste valori, vorbim despre hipertensiune arteriala (HTA).

Atentie la aportul caloric

Alimentele bogate in potasiu pot contribui la scaderea HTA. Surse bogate in potasiu sunt: usturoiul, spanacul, pastarnacul, bananele, andivele, coacazele negre, dovleceii, ciupercile, cartofii noi, telina, smochinele. Reducerea consumului de sare este foarte importanta in diminuarea HTA. Se recomanda zilnic sub o lingurita de sare. In acest sens, trebuie stiut ca preparatele fast-food sunt printre cele mai sarate. O metoda de a tine sub control greutatea corpului si evident tensiunea arteriala este renuntarea la racoritoarele carbogazoase foarte dulci si la dulciurile foarte concentrate.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă