Medicii americani au constat cresteri semnificative ale tensiunii arteriale la copii, acestia fiind in pericol de a deveni adulti hipertensivi. Cei mai vulnerabili sunt copiii supraponderali.
MAGDA MARINCOVICI
Echipa medicului Paul Muntner de la Universitatea din Nouvelle Orleans (Statele Unite) a examinat, timp de doi ani, valorile presiunii arteriale in cazul a peste 5.500 de copii cu varste intre 8 si 17 ani. Presiunea sistolica medie a acestor copii a fost, in perioada de observatie, intre 104,6 mm si 106 mm, iar presiuna diastolica intre 58,4 si 61,7 mm. Or, studiile si recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii de ultima ora arata ca o crestere cu 1-2 milimetri presupune o crestere cu 10% a riscului de a dezvolta HTA la maturitate. In concluzie, doctorul Muntner atrage atentia ca HTA debuteaza in copilarie. Riscul de a deveni un adult hipertensiv este predominant la copiii supraponderali.
GREUTATEA. Pe masura ce greutatea corpului creste, tensiunea arteriala se mareste. Studiile arata ca in cazul persoanelor supraponderale se dubleaza riscul de a dezvolta HTA, comparativ cu cele normoponderale. Trebuie retinut ca e posibila reducerea riscului de a face HTA incepand prin mentinerea greutatii normale. Chiar pierderi ponderale mici sunt importante pentru a preveni HTA. Pentru aceasta trebuie sa mancati mai putine calorii decat consumati. Cea mai buna dieta este cea in care slabiti incet, pierzand 250 pana la 500 de grame pe saptamana. Puteti sa reusiti mancand mai putin cu 500 calorii pe zi si fiind mai activi fizic.
CONSECINTE. HTA este foarte periculoasa, deoarece adesea nu prezinta nici un semn sau simptom alarmant. Unele persoane au o presiune arteriala pozitionata predominant la valori ridicate. Sangele acestor persoane impinge in peretii arterelor cu o forta mai mare decat in mod normal. In lipsa tratamentului se poate ajunge la probleme medicale serioase, cum ar fi: ateroscleroza (ingrosarea venelor), infarct miocardic, insuficienta caradiaca, dar si afectiuni ale rinichiului, accident vascular cerebral.
Citește pe Antena3.ro