Riscul demenţei creşte o dată cu valorile tensiunii arteriale, arată două studii realizate la Imperial College din Londra. Soluţia pentru a împiedica apariţia demenţei este tratarea din timp a hipertensiunii.
Controlul hipertensiunii de la vîrsta de 50 de ani reduce semnificativ riscul dezvoltării demenţei, arată studiile publicate în revista Lancet Neurology. Mai exact, administrarea medicamentelor antihipertensive scade cu 13% riscul acestei boli de memorie.
CREIER. Potrivit cercetătorilor, hipertensiunea determină un aport scăzut de sînge la nivelul creierului, care astfel nu mai primeşte suficient oxigen. Acesta este motivul pentru care hipertensiunea influenţează apariţia demenţei. Pacienţii cu un flux scăzut de sînge la nivel cerebral suferă de ceea ce medicii numesc demenţă de tip vascular. În această categorie se află aproximativ un sfert dintre pacienţii diagnosticaţi cu demenţe senile.
Societatea Britanică de Alzheimer trage un semnal de alarmă privind necesitatea de a preveni apariţia demenţelor. Experţii britanici spun că demenţa vasculară este de şase ori mai frecventă în rîndul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială de la vîrsta de 40-50 de ani. Situaţia este cu atît mai îngrijorătoare cu cît hipertensiunea este o boală subdiagnosticată şi ignorată de pacienţi. Jumătate din cei care ştiu că au tensiunea peste 140/90 mm Hg nu respectă tratamentul indicat de medic. Din această cauză sînt expuşi unor riscuri majore: infarct, accident vascular cerebral, demenţe etc. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial şi se estimează că numărul acestora va ajunge la 1,5 miliarde pînă în 2025.
Citește pe Antena3.ro