x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunea la gravidă

Hipertensiunea la gravidă

de Florin Condurateanu    |    12 Ian 2010   •   00:00
Hipertensiunea la gravidă
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Una din capcanele femeii însărcinate este ca, în perioada în care puiul ei se află în pântec, să aibă hipertensiune arterială şi asta pentru că hipertensiunea în lunile de graviditate poate încetini şi apoi stopa creşterea fătului.



ÎNAINTE SAU DUPĂ
Ne explică acest capitol important din viaţa femeii cu repercusiuni asupra copilului, specialistul nostru, şef de lucrări, doctor Anca Simionescu, medic primar ginecolog. În mod normal, fiziologic, ar fi ca în timpul sarcinii tensiunea să scadă, fiindcă se pun în mişcare nişte mecanisme la nivelul placentei, crescând ansamblul unitar făt-placentă. Şi chiar aşa se întâmplă, datorită unei vasodilataţii în sistemul circulator al gravidei cu consecinţe asupra diminuării tensiunii. Numai că uneori se întâmplă ca lucrurile să se petreacă anormal. Adică, gravida este descoperită cu hipertensiune arterială. Trebuie observat dacă hipertensiunea arterială a gravidei a apărut în timpul gravidităţii sau femeia însărcinată avea hipertensiune înainte de a deveni gravidă.

RISCURI
Mai gravă este hipertensiunea arterială apărută în timpul gravidităţii decât cea instalată înainte de conceperea fătului. Care sunt femeile cu risc de dezvoltare a hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii? În primul rând sunt tinerele gravide de vârstă mică, de exemplu fetele de 15 ani. Expuse acestui pericol sunt şi femeile cu o graviditate mai târzie, la vârste peste 35 de ani. Şi sarcina cu gemeni creează risc de hipertensiune a gravidei. Obezitatea este, de asemenea, un factor care poate favoriza hipertensiune la gravide. La fel ca şi diabetul. Gravidele provenite din familii cu antecedente de hipertensiune sunt şi ele în pericol.

Gravidele mari fumătoare nu dezvoltă hipertensiune arterială, dar nasc copii mai mici. Bebeluşul nu este bine hrănit când gravida are hipertensiune. În cazul primei naşteri, gravida este supusă unei ecografii de trimestrul 2 şi unei măsurători a vasului prin testul Dopller, pentru a vedea dimensiunea arterei placentare.

Medicul ginecolog Anca Simionescu atrage atenţia că, dacă la prima naştere femeia a avut complicaţii de genul hipertensiunii, ea are risc să repete aceste complicaţii şi la a doua naştere. Hipertensiunea apărută în timpul gravidităţii, dacă nu este tratată poate duce la convulsii cu efecte rele asupra organelor fătului. Dacă hipertensiunea a apărut în timpul gravidităţii, tratamentul antihipertensiv şi monitorizarea gravidei sunt obligatorii.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii