x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunea, o boală ignorată

Hipertensiunea, o boală ignorată

de Magda Marincovici    |    14 Sep 2007   •   00:00
Hipertensiunea, o boală ignorată

In perioada 15-18 septembrie, la Sinaia are loc al 46-lea Congres Naţional de Cardiologie. Este o manifestare ştiinţifică anuală, cea mai importantă in plan academic a Societăţii Romăne de Cardiologie.

Sinaia - Al 46-lea Congres Naţional de Cardiologie

In perioada 15-18 septembrie, la Sinaia are loc al 46-lea Congres Naţional de Cardiologie. Este o manifestare ştiinţifică anuală, cea mai importantă in plan academic a Societăţii Romăne de Cardiologie. Cu această ocazie va fi semnată Carta Europeană de combatere a bolilor cardiovasculare.

Structura congresului este complexă şi vizează practic toate temele de interes cardiologic. "Trei zile, de dimineaţă pănă seara, in şase săli concomitent, avănd in general un auditoriu care in ultimii ani a depăşit 1.500 de participanţi. Ne bucurăm şi in acest an de mulţi invitaţi din străinătate, aproximativ 40 de lectori din Franţa, Germania, Suedia, SUA, Italia, Elveţia, Portugalia, Cehia, Polonia, Ungaria, Israel, Nigeria etc., care vor susţine prelegeri, demonstraţii sau sesiuni interactive cu ultimele noutăţi in domeniu", precizează profesorul doctor Radu Căpălneanu, preşedintele Societăţii Romăne de Cardiologie.

Â

AVERTISMENT. Potrivit specialiştilor, hipertensiunea arterială (HTA) este o afecţiune larg răspăndită şi responsabilă prin consecinţe. Prof. dr Radu Căpălneanu avertizează că principalele consecinţe ale HTA sunt: "Accidentul vascular cerebral, cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă etc. Problema este cu atăt mai ingrijorătoare cu căt s-a constatat că jumătate din persoanele hipertensive nu ştiu de existenţa bolii, iar dintre cei care ştiu doar jumătate se tratează. Dintre cei care urmează tratament doar jumătate se tratează corect, in sensul in care sub medicaţie şi modificarea stilului de viaţă obţin normalizarea valorilor tensionale. Dacă am face o socoteală procentuală, am ajunge la concluzia ca doar 12%-15% dintre pacienţii hipertensivi sunt trataţi corespunzător".

Â

EDIŢIA 2007. Cu ocazia acestei ediţii 2007 a Congresului sunt inaugurate şi anumite reuniuni speciale, cum ar fi cea dedicată diasporei romăne din cardiologie, sesiunile rezidenţilor, o şedinţă specială in colaborare cu Societatea Europeană de Cardiologie, simpozioane bilaterale romăno-german, romăno-francez sau romăno-elveţian etc. La ediţia din acest an a Congresului, Societatea Romănă de Cardiologie va semna alături de Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Invăţămăntului, prin miniştrii lor, Carta Europeană de combatere a bolilor cardiovasculare. Evenimentul are loc după ce acest document a fost perfectat şi agreat la nivelul Parlamentului European. "Este, cred, un moment in plus de a spera in implicarea factorului politic, şi nu numai, in sens benefic in combaterea şi prevenirea bolilor de inimă."

Trist, dar adevărat

"Avem in Romănia la ora actuală şi aparatură performantă, şi medicamente eficiente. Dar, cum se spune, «cu o floare nu se face primăvară». Cam tot aşa, cu căteva aparate performante nu poţi asigura o asistenţă populaţională la nivel european. Medicamentele foarte bune şi eficiente sunt scumpe şi necompensate şi, ca atare, accesul omului de rănd la ele este mai mult teoretic. E trist, dar adevărat", spune profesorul doctor Radu Căpălneanu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cardiologie