x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormonul care se joaca cu silueta noastra

Hormonul care se joaca cu silueta noastra

12 Iul 2004   •   00:00

Potrivit unui studiu realizat in SUA, un hormon al stomacului ar putea fi explicatia revenirii la greutatea anterioara in cazul persoanelor care urmeaza un regim hipocaloric.

Heather J. Leidy, un tanar doctor in psihologie, a studiat la un colegiu din Pennsylvania rolul acestui hormon in reglarea greutatii in cazul femeilor cu greutate normala. Femeile aveau varste intre 18 si 30 de ani si cantareau intre 47 si 72 de kilograme, iar procentul masei de grasime era intre 15 si 30 din greutatea totala. Nici una dintre femei nu fuma si nu folosea contraceptive orale. Ele au fost impartite in trei grupe: prima care facea exercitii fizice insa aveau un aport caloric care le permitea sa-si mentina greutatea; a doua grupa facea exercitii si urma un regim hipocaloric; a treia grupa servea ca reper pentru primele doua.

FOAME. Cercetatorii au masurat masa de grasimi a fiecarei femei inainte si dupa studiu. Ei au prelevat periodic esantioane de sange pentru a masura nivelul hormonului din stomac.

Astfel, s-a dovedit ca pierderea in greutate datorata exercitiilor fizice cuplate cu dieta hipocalorica provoaca o crestere a nivelului acestui hormon in sange in cazul tinerelor. Or, un nivel ridicat al acestui hormon este asociat cu senzatia de foame si cu nevoia de a manca. De exemplu, cu aproximativ o ora si jumatate inainte de masa de pranz, nivelul hormonului se ridica in mod natural in sange pentru a scadea la o ora dupa masa de pranz.

CONCLUZII. Pentru Heather Leidy si colegii lui de studiu este vorba de "efectul stimulant al hormonului asupra poftei de mancare care ar fi la originea revenirii la greutate, dupa eliminarea unor kilograme". Autorii studiului mai sustin ca singur exercitiul fizic nu poate influenta nivelul acestui hormon. Heather Leidy spune ca aceasta crestere a nivelului hormonului urmarit este un raspuns la un deficit energetic generat de combinatia dintre reducerea aportului alimentar si exercitiile fizice si nu este provocata de o schimbare metabolica indusa doar de exercitiile fizice. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă