x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormonul fierului si anemia

Hormonul fierului si anemia

25 Sep 2004   •   00:00

O echipa de cercetatori de la Institutul Cochin din Paris au descoperit hepcidina, o substanta secretata de ficat supranumita "hormonul fierului".

STELUTA INDREI

Acest hormon are rolul de a regla cantitatea de fier din organism. Excesul de fier din organism cauzeaza hemocromatoza, iar carenta de fier duce la anemie, doua afectiuni severe, mai raspandite decat diabetul. In lume, sute de milioane de oameni sufera fie din cauza deficitului de fier, fie de excesul acestuia. Hemocromatoza ereditara este cea mai frecventa boala ereditara din lume.

ROL. Fierul are un rol esential pentru viata, deoarece intervine in sinteza hemoglobinei (molecula care fixeaza si transporta oxigenul in sange). Cu cat cantitatea de fier este mai redusa, cu atat scade nivelul hemoglobinei. Din aceasta cauza se reduce si oxigenul pe care sangele il transporta la tesuturi. Organismul are nevoie numai de trei grame de fier si este foarte greu de echilibrat aceasta cantitate. Descoperind hepcidina, hormon secretat de ficat, capabil sa regleze echilibrul delicat al fierului, cercetatorii francezi deschid calea pentru descoperirea unui tratament care sa rezolve excesul sau carenta de fier.

In studiile de laborator s-a observat ca animalele care nu produc hepcidina sunt afectate de hemocromatoza, iar cele care secreta hepcidina, dar nu o retin sunt anemice. Aceste rezultate au determinat un laborator farmaceutic elvetian sa lucreze la crearea unor medicamente care ii vor ajuta pe suferinzii de maladii ale fierului. Peste 4-5 ani, acesti pacienti vor avea posibilitatea sa li se administreze hepcidina sau un analog al acesteia, fie un inhibitor al hormonului secretat de ficat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fier