x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Igiena curata hepatita A

Igiena curata hepatita A

27 Mar 2006   •   00:00

Hepatita A se transmite in principal prin intermediul mainilor murdare si prin consumul de apa sau alimente contaminate cu virusul hepatitic A. Fiind eliminat prin scaun, virusul hepatitei A infecteaza mai ales persoanele cu igiena deficitara.

"Boala evolueaza de obicei sub forma unor focare epidemice in familii, gradinite, scoli, tabere", atrage atentia asist. univ. dr. Florin Caruntu, seful Sectiei de boli infectioase – adulti de la Institutul "Matei Bals". De retinut ca medicii inregistreaza varfuri epidemice de hepatita A la inceputul sezonului cald si la sfarsitul acestuia. Cei mai expusi la imbolnavire sunt copiii, adolescentii si tinerii sub 25 de ani. Foarte multe forme de hepatita A trec insa neobservate, medicii depistand si tratand numai formele clinice de boala, adica atunci cand pacientul are greata, nu are pofta de mancare, se ingalbeneste, urina este galbena, scaunul este decolorat. Insa 70% dintre formele hepatitei A sunt subclinice sau asimptomatice. Acestea sunt cazuri usoare care se manifesta fie printr-o stare trecatoare de oboseala, fie prin lipsa poftei de mancare. Fiind simptome banale, pacientul le ignora si nu se prezinta la medic.

In opinia medicului Florin Caruntu, daca s-ar efectua analize persoanelor de peste 50 de ani, s-ar constata ca 90% dintre acestea au anticorpi de hepatita A. Asta inseamna ca au facut hepatita A, fara ca ei sa stie.

Vestea buna este ca majoritatea cazurilor de hepatita A se vindeca spontan si nu provoaca forme grave de hepatite, cum dau virusurile hepatitice B sau C. La fel de important este faptul ca hepatita A nu se cronicizeaza. Practic, virusul hepatitic A se elimina, iar organismul produce anticorpi, ceea ce inseamna ca boala nu mai poate fi facuta a doua oara.

Tratament


Cele aproximativ 30% dintre formele hepatitei A care se manifesta clinic nu beneficiaza din pacate de un tratament viral specific. Practic, medicii nu dispun inca de un medicament care sa omoare virusul hepatitic A. Dr. Florin Caruntu precizeaza ca tratamentul hepatitei A se efectueaza in functie de simptome: daca pacientul are varsaturi, i se administreaza antiemetice, daca nu are pofta de mancare, i se prescriu anumite vitamine, daca nu se poate alimenta, are nevoie de perfuzii etc.

Tendinta actuala in cazul hepatitei A este de a-i permite bolnavului sa manance tot ce-i place in limite rezonabile si sa-si reia activitatea daca starea generala ii permite. Regimul strict numai cu branza de vaci si 3 luni de odihna la pat sunt demodate si inutile.

PREVENIRE. Respectarea masurilor de igiena pe cat de simple pe atat de importante ne fereste de hepatita: sa ne spalam frecvent pe maini, sa nu mancam si sa nu bem dupa altcineva, sa spalam temeinic fructele si legumele, sa consumam numai apa potabila. Insa cel mai sigur mijloc de prevenire a hepatitei A ramane vaccinarea. In cazul copiilor, parintii sunt sfatuiti ca o data cu vaccinarea obligatorie contra hepatitei B sa opteze si pentru vaccinul contra hepatitei A. In plus, ei nu trebuie sa uite ca dupa 5-7 ani este necesar un rapel in cazul ambelor virusuri.

INCUBATIE. "In trecut se obisnuia izolarea obligatorie a bolnavului trei saptamani de la aparitia primelor simptome. Este o masura nejustificata, deoarece s-a dovedit ca perioada maxima de contagiozitate a virusului hepatitic A este inainte de aparitia manifestarilor clinice. Atunci cand apar simptomele, boala este constituita, iar virusul se afla deja in ficat", explica dr. Florin Caruntu. Perioada de incubatie – care dureaza de la doua saptamani la o luna – este cea mai periculoasa intrucat contagiozitatea este maxima, iar virusul se elimina prin fecale. Problema este ca in tot acest timp, persoana nu stie ca este infectata cu virusul hepatitei A si ii poate contamina usor pe cei din jur.

FRECVENTA. In tarile civilizate, hepatita A este o boala foarte rara, pentru ca oamenii respecta regulile de igiena si astfel nu mai exista surse de raspandire a virusului. In Romania, inregistrandu-se o frecventa crescuta a hepatitei A, strainilor care vin in tara noastra li se recomanda vaccinarea. Mediile defavorizate din tara noastra reprezinta principalele rezervoare de transmitere a hepatitei A. Totusi, incidenta bolii a scazut de la 351 de cazuri la 100.000 de locuitori in 1989 la 62 de cazuri la 100.000 de locuitori in 2004. Hepatita A reprezinta insa 75% din totalul formelor de hepatite virale, 14% fiind hepatite B, 1% – hepatite C, iar 10% – hepatite non A/non B.

STIRI
SIDA. Un vaccin testat pe maimute diagnosticate cu SIDA a oferit informatii importante cercetatorilor despre modul in care s-ar putea crea un medicament destinat oamenilor infectati cu HIV, astfel incat sa traiasca mai mult. "Un vaccin de acest tip nu poate preveni infectia", a declarat doctorul Norman Letvin de la Scoala medicala Harvard, Boston, care a coordonat aceste experimente. "Ceea ce ar face vaccinul ar fi sa-i ajute pe oamenii infectati cu HIV sa traiasca mai mult fara a ajunge in ultima faza a bolii – SIDA", a adaugat el. SIDA distruge treptat sistemul imunitar, iar pacientii mor in medie dupa 9-10 ani din cauza diverselor infectii sau a cancerului.

EFECTE ADVERSE. Unele medicamente contra hipertensiunii arteriale, administrate in primele trei saptamani de sarcina, tripleaza riscurile de malformatii grave la fat, potrivit unui studiu publicat de New England Journal of Medicine. Aproximativ 8% dintre gravide sufera de hipertensiune, fiind predispuse la crize cardiace sau avort spontan. Or, potrivit studiului, nou-nascutii ale caror mame au luat antihipertensive din clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei prezinta riscul de a suferi un blocaj renal, retard in crestere sau afectiuni cardiace si cerebrale.

PERFORMANTA. Cel mai recent sistem de control cardiovascular al cosmonautilor de la statia spatiala internationala a fost testat saptamana trecuta la Angers (vestul Frantei), unde o echipa de cercetatori participa de doi ani la elaborarea acestuia. Botezat "Cardiomed", acest aparat medical ultrasofisticat permite supravegherea la distanta a cosmonautilor confruntati in spatiu cu multiple tulburari fizice cauzate de lipsa gravitatiei, de inactivitate si izolare. Imponderabilitatea spatiala decompenseaza activitatea cardiovasculara si antreneaza instabilitatea ortostatica, ceea ce explica dificultatea cosmonautilor de a merge la revenirea pe pamant.
×