x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei În cuplu, despre impotenţă

În cuplu, despre impotenţă

de Magda Colgiu    |    24 Noi 2009   •   00:00
În cuplu, despre impotenţă
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Conform specialiştilor, impotenţa se caracterizează prin incapacitatea bărbatului de a săvârşi actul sexual şi, implicit, prin incapacitatea de a procrea.

Aproximativ 76% dintre bărbaţii români consideră capacitatea de a oferi partenerei satisfacţie sexuală ca fiind cel mai important element al încrederii în propria sexualitate. De aceea, pentru bărbat este important să nu sufere de disfuncţii erectile. Totuşi, doar 20%-30% dintre bărbaţi recunosc existenţa acestei probleme.

Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, şeful Secţiei de Urologie a Spitalului "Dimitrie Gerota" şi preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), spune că "disfuncţiile erectile sunt de două tipuri. La tineri, disfuncţia apare în urma unor probleme psihologice: stres, depresie sau teama de performanţe sexuale slabe".

În ceea ce îi priveşte pe adulţi, impotenţa este cauzată, în general, de diferite afecţiuni printre care diabetul, bolile cardiovasculare, dar şi de anumite tratamente medicale. De asemenea, trebuie precizat că multe dintre aceste boli sunt diagnosticate după ce pacientul merge la medic pentru a se trata de impotenţă.

Profesorul Nicolae Calomfirescu precizează că acest tip de disfuncţie erectilă beneficiază de tratamente, care pot asigura vindecarea 100%.

PARTENERA, ROL CAPITAL
Pentru că bărbaţii amână consultarea medicului pentru tratarea disfuncţiei, un rol important îl are partenera de cuplu. În primul rând, ea poate să-l determine pe partener să se prezinte la medic, îl poate susţine moral şi, mai ales, îi poate oferi doctorului informaţiile de care acesta are nevoie. Bărbatul trebuie să mai ştie că, dacă a avut un asemenea episod, asta nu înseamnă că e obligatoriu impotent. Dar, totuşi, trebuie să ţină seama că orice disfuncţie erectilă arată că este ceva în neregulă cu sănătatea bărbatului, de aceea este indicat să se consulte imediat medicul de familie.

Atunci când impotenţa are cauze psihologice, terapia cu un psiholog se dovedeşte, de cele mai multe ori, cea mai bună soluţie. Pentru ca disfuncţia erectilă să fie îndepărtată în timp mai scurt, este de preferat ca, la şedinţele de terapie, să fie prezenţi ambii parteneri.

Conform profesorului Calomfirescu, "în lumea civilizată, preocuparea pentru normalizarea sexualităţii individului şi a cuplului face parte din ameliorarea calităţii vieţii. Patologia sexualităţii nu omoară direct, dar face viaţa extrem de amară pe termen mediu, lung sau foarte lung. De aceea, un bărbat care dezvoltă o disfuncţie erectilă trebuie să consulte medicul, mai ales că, în ultimii ani, au fost înregistrate progrese majore în tratarea acestei patologii.

Înainte de a apela la sfatul medicului, este bine ca pacientul să facă câteva schimbări în modul de viaţă: să renunţe la fumat, să reducă sau să elimine cantitatea de alcool şi să ţină sub control, pe cât posibil, stresul şi anxietatea. Dacă aceste schimbări nu rezolvă problema, atunci se impune consultul medical. Primul pas trebuie făcut la medicul de familie, care îl poate dirija pe pacient la un consultat de specialitate: urolog, endocrinolog, sexolog...

Conform specialiştilor, diagnosticul de disfuncţie erectilă se bazează obligatoriu pe elemente clinice: anamneză generală, anamneză profesională, anamneză sexuală, patologie personală, examen clinic general şi local, măsurarea valorilor tensiunii arteriale şi a alurii ventriculare. În acest caz, examenele de sânge (glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, hormoni etc.) dar şi investigaţiile ultrasonografice, izotopice sau vasculare sunt facultative.




Odată pus diagnosticul, etapele tratamentului sunt, în majoritate, următoarele: regim igieno-dietetic, sfătuire şi psihoterapie, tratament oral, farmacologic, nonhormonal. Dacă acestea nu sunt suficiente şi problema nu a fost înlăturată, medicul specialist poate să recomande injecţii intracavernoase sau protezare peniană, dar şi o intervenţie chirurgicală.

ERECŢIA, DIRECT PROPORŢIONALĂ CU ÎNCREDEREA
Conform European Sexual Confidence Survey, un studiu realizat în această toamnă, încrederea în propria sexualitate se răsfrânge şi asupra vieţii sociale a bărbatului; 96% dintre subiecţii bărbaţi şi femei consideră că lipsa încrederii în propria sexualitate, ca urmare a tulburărilor de erecţie, influenţează şi viaţa socială, nu doar viaţa sexuală a bărbatului. Absenţa încrederii în propria sexualitate are un impact negativ asupra încrederii în sine şi a respectului de sine.

Peste 60% dintre adulţii români consideră că lipsa încrederii în propria sexualitate constituie pentru bărbaţi un adevărat obstacol în calea menţinerii unei relaţii normale de cuplu. Acest procent este evident mai mare faţă de media din Europa (45%).

CONFUZIE
Bărbaţii se tem că, o dată cu înaintarea în vârstă, devin obligatoriu impotenţi. Fals, susţin specialiştii. Aceştia afirmă că, după vârsta de 50 de ani, bărbaţii au nevoie de timp mai mult pentru a se excita şi de mai multă stimulare fizică. Asta nu înseamnă că ei sunt impotenţi din punct de vedere medical, deoarece pot săvârşi un act sexual.

AVERTIZARE
Bărbaţii care prezintă impotenţă trebuie să ştie că medicaţia pentru suferinţa lor, ca orice medicaţie, se eliberează pe baza prescripţiei medicului specialist. Nu este recomandată obţinerea medicamentelor din surse ilegale sau care nu pot fi controlate, precum site-uri pe internet sau prin email-uri de tip spam. Medicii avertizează că toate aceste medicamente pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

SCALA FERMITĂŢII ERECŢIEI
Majoritatea bărbaţilor consideră că disfuncţia erectilă (DE) semnifică o impotenţă completă, aspect care nu este adevărat. DE este definită ca fiind imposibilitatea de a obţine şi/sau menţine o stare de erecţie acceptabilă pentru desfăşurarea unui raport sexual plin de satisfacţie. Există patru grade diferite de fermitate erectilă, ce pot fi determinate utilizând Scala Fermităţii Erecţiei:
n) gradul 1 - penisul este mărit de volum, dar nu este în erecţie.
n) gradul 2 - penisul este în stare erectilă, dar nu este suficient de ferm pentru penetrare.
n) gradul 3 - penisul este rigid, capabil de penetrare, dar fermitatea nu este completă.
n) gradul 4 - penisul este în erecţie şi complet rigid, iar raportul sexual este satisfăcător pentru ambii parteneri.

Scala Fermităţii Erecţiei e o metodă comodă şi intimă pentru măsurarea fermităţii erecţiei de către bărbat şi care permite descrierea corectă a acesteia la medicul specialist.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului