x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In premiera, Ziua Mondiala Hospice

In premiera, Ziua Mondiala Hospice

de Oana Antonescu    |    08 Oct 2005   •   00:00

In peste 80 de tari din intreaga lume, astazi se sarbatoreste in premiera Ziua Mondiala Hospice, un serviciu medical ce presupune ingrijirea si sprijinirea bolnavilor incurabili. Cu aceasta ocazie, Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov gazduieste concertul "Voci pentru Hospice - 2005", un eveniment muzical ce are loc simultan in mai multe tari. Concertul de jazz si blues este un act de caritate organizat in semn de sprijin pentru bolnavii incurabili si in scopul strangerii de fonduri necesare dezvoltarii serviciilor hospice si de ingrijiri paliative. Fundatia "Casa Sperantei", care promoveaza aceste servicii in Romania, a organizat in Brasov si Bucuresti o serie de actiuni in aceasta saptamana, pentru a semnala opiniei publice importanta spijinului medical si emotional in cazul acestor bolnavi.

PERSONALITATE. Invitata speciala a evenimentului este Dame Marion Roe, fost ministru in Guvernul conservator britanic condus de Margaret Thatcher si membra a Parlamentului britanic timp de 30 de ani. Dame Marion Roe a initiat si prezidat Grupul Parlamentar Pluripartit pentru Hospice si Ingrijire Paliativa si isi propune sustinerea serviciilor hospice si in Romania.

In tara noastra, intre 1992 si 2004, peste 4.200 de pacienti au beneficiat de servicii paliative asigurate de Fundatia Hospice "Casa Sperantei".

INGRIJIRI MEDICALE LA DOMICILIU. Potrivit statisticilor, peste 50 de milioane de oameni decedeaza anual. Dintre acestia, 80% nu au acces la medicatie pentru controlul durerii si nici la cele mai elementare ingrijiri. In 1967, in Marea Britanie, a debutat actiunea organizata de ingrijire a bolnavilor in faza terminala si a fost initiata de Dame Cicely Saunders, care combina suportul emotional cu ingrijirea medicala specializata. (Oana Antonescu)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hospice