x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inamicul virilitatii vine pe bicicleta

Inamicul virilitatii vine pe bicicleta

19 Noi 2004   •   00:00

Sedentarismul, tabagismul, alcoolul, obezitatea nu fac deloc casa buna cu performantele sexuale masculine. In schimb, sportul chiar previne tulburarile erectile. Atentie insa la sportul practicat!

MAGDA MARINCOVICI

Barbatii care se apropie de varsta de 40 de ani si care practica sistematic un sport sau fac exercitii fizice prezinta un risc mult diminuat de a se incadra printre persoanele cu tulburari erectile.

STUDIU. Un grup de cercetatori americani interesati de prevenirea tulburarilor de erectie au realizat cercetari ample, de lunga durata. Astfel, o prima observatie complexa a fost realizata pe 1.709 barbati intre 40 si 70 de ani in perioada 1987 si 1989. O a doua observatie a fost efectuata intre 1995 si 1997 pe 1.156 de barbati. Ambele observatii majore ajung la aceeasi concluzie: o erectie satisfacatoare presupune in medie trei minute de sport zilnic.

Nu mai reprezinta pentru nimeni o noutate ca facand sport, pe langa mentinerea virilitatii, se reuseste si pastrarea greutatii normale a corpului.

RISCURI. O echipa de la Universitatea Harvard din Statele Unite a ajuns la concluzia ca intre greutatea corpului si tulburarile de erectie exista o legatura directa. Din 1.981 de barbati intre 51 si 88 de ani, 30% aveau disfunctii erectile. Interesant este ca barbatii care au in talie peste 1,07 (masura 50) prezinta un risc dublu de tulburari de erectie, comparativ cu barbatii care au 81 de centimetri in talie (masura 42). Efectul nociv al tabagismului este practic unanim recunoscut, fiind considerat una dintre cauzele principale ale problemelor sexuale masculine.

Traumatismele suferite in anii copilariei din cauza mersului pe bicicleta se pot repercuta asupra viitorului sexual al barbatilor. Trei studii americane realizate pe esantioane de ciclisti demonstreaza ca anumite forme de impotenta ar putea fi cauzate de un accident de bicicleta petrecut in copilarie. Bara superioara si ghidonul prea inalte pot afecta perineul, ceea ce provoaca tulburari de erectie sau impotenta.

SFATURI. Specialistii recomanda ca, in momentul in care cumparam bicicleta baietelului nostru, aceasta sa fie adaptata dimensiunilor copilului. Dupa 40 de ani, mersul pe bicicleta nu mai prezinta riscuri. Statul in sa timp indelungat poate diminua circulatia sangelui cu urmari asupra aparatului genital. Aceste episoade legate de mersul pe bicicleta privesc mai mult barbatii decat femeile.

INDRAZNITI SA VORBITI
Potrivit medicului Nicolae Calomfirescu, tulburarile de erectie sunt tratabile cu conditia ca barbatul sa recunoasca faptul ca are o problema. "Indrazniti sa vorbiti!", recomanda medicul Calomfirescu, evident nu cu oricine, ci doar cu specialistul. Lipsa de comunicare face sa creasca proportia barbatilor cu probleme de erectie.

Majoritatea studiilor atrag atentia asupra stresului, ca factor major de risc asupra sexualitatii. Stresul este probabil cel mai redutabil dusman al sexualitatii, indiferent de varsta.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă erecţie bicicleta