x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Incontinenta, povara batranetii

Incontinenta, povara batranetii

10 Apr 2007   •   00:00

Pierderea involuntara de urina este pentru multi un subiect stanjenitor, pe care prea rar il aduc la cunostinta medicului de familie. Suferindul, deopotriva barbat sau femeie, trebuie sa stie ca incontinenta urinara nu este o boala, ci un simptom de boala. Nu trebuie privit ca un fenomen firesc, ce vine o data cu inaintarea in varsta.

Pierderea involuntara de urina este pentru multi un subiect stanjenitor, pe care prea rar il aduc la cunostinta medicului de familie. Suferindul, deopotriva barbat sau femeie, trebuie sa stie ca incontinenta urinara nu este o boala, ci un simptom de boala. Nu trebuie privit ca un fenomen firesc, ce vine o data cu inaintarea in varsta.

"Intotdeauna este un semn de afectare a tractului urinar, existand o cauza concreta care trebuie investigata de medicul specialist. Prezentarea la medic pentru diagnostic este o necesitate", semnaleaza colonelul conferentiar doctor Dan Mischianu, seful Sectiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucuresti.

Cauzele

Exista numeroase cauze si diferite tipuri de incontinenta urinara. Col. conf. dr. Dan Mischianu ne vorbeste despre cele mai frecvente dintre ele. La femei, cea mai comuna forma de incontinenta este legata de stres si apare in urma unui stres fizic. In unele cazuri, pierderea de urina se produce in timpul unui efort fizic mai intens (gimnastica), insa mai grav este cand apare dupa eforturi obisnuite, precum tusea ori stranutul. Incontinenta legata de stres este cauzata de slabirea sfincterului, muschiul care inconjoara orificiul vezical. Ea survine indeosebi la femeia in varsta si la cea care a avut mai multe nasteri. O alta forma de incontinenta des intalnita la femei este vezica hiperactiva. In acest caz, detrusorul (muschiul care contracta vezica) are o contractilitate mai mare si face ca senzatia de urinare sa apara din cinci in cinci minute.

Adenomul de prostata

La barbati, cauza cea mai frecventa a incontinentei este cancerul de prostata care duce la obstructia colului vezical. Afectarea neurologica este o alta cauza de incontinenta urinara. Un atac vascular cerebral, un traumatism de coloana cu ruptura totala sau partiala a maduvei spinarii pot provoca aparitia incontinentei. Pietrele, tumorile vezicale, precum si unele infectii precum cistita afecteaza sfincterele vezicii urinare si provoaca pierderi involuntare de urina.

PREVENIRE. La persoanele obeze, pierderea involuntara a urinei este un simptom mai frecvent, de aceea este importanta mentinerea unei greutati corporale adecvate. Exercitiile de intarire a musculaturii pelvine sunt un alt mijloc de prevenire a incontinentei.

REMEDII. Solutiile pentru tratamentul incontinentei urinare sunt de natura medicamentoasa, in cele mai fericite cazuri. Pentru vezica hiperactiva, spre exemplu, exista medicamente beta-blocante. Incontinentele de origine infectioasa se trateaza, de asemenea, medicamentos. Pentru incontinenta legata de stres se pot face exercitii fizice care restabilesc functionalitatea musculaturii ce controleaza vezica urinara (exercitiile Kegel). In multe cazuri se impun insa interventiile chirurgicale.
×
Subiecte în articol: sanatatea bunicului incontinenta