x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Indonezia - H5N1, de la om la om

Indonezia - H5N1, de la om la om

de Magda Marincovici    |    24 Iun 2006   •   00:00

O mutatie a virusului H5N1 al gripei aviare a fost depistata la persoanele infectate din Indonezia, dar acesta nu a capatat o forma mai usor transmisibila la om, a anuntat ieri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Purtatorul de cuvant al OMS, Maria Cheng, a declarat ca transformarea a fost constatata in cazurile recente de imbolnavire semnalate in nordul Insulei Sumatra, unde sapte membri ai aceleiasi familii au murit in luna mai de gripa aviara. O femeie din Indonezia a infectat cu virusul H5N1 sapte dintre membrii familiei sale, care au murit ulterior.

"Un raport recent transmis Guvernului indonezian semnaleaza existenta unei mutatii. Documentul reprezinta sumarul unei investigatii efectuate in nordul insulei Sumatra", a afirmat Cheng. "Insa virusul nu s-a transformat intr-o forma mai usor transmisibila la om, deoarece pare sa nu fi depasit zona in care a fost depistat initial", a adaugat oficialul OMS.

Recent, doctorul Viorel Alexandrescu, seful Centrului de Referinta a Gripei pentru Romania, atragea atentia ca, desi nesemnificative, s-au inregistrat modificari ale virusului H5N1. In acest sens, dr. Viorel Alexandrescu sublinia modificarile virusului aviar aparute in 1997, 2005 si anul acesta, episodul din Indonezia fiind considerat de specialisti ca cel mai ingrijorator. Expertii se tem ca, in cazul in care va deveni transmisibil de la om la om, virusul ar putea provoca declansarea unei epidemii la nivel mondial, soldata cu moartea a milioane de persoane.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel precizeaza ca suntem in faza de trecere de la gradul III la gradul IV de alerta oms. Adica suntem in faza de trecere de la recunoasterea transmiterii virusului H5N1 de la pasari la om la faza recunoasterii transmiterii ocazionale interumane. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel atrage atentia ca, in eventualitatea unei pademii de gripa, in Romania s-ar putea imbolnavi aproxiamtiv 4 milioane de persoane. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă