x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infecţia cu HPV la genul masculin

Infecţia cu HPV la genul masculin

de Oana Antonescu    |    17 Iun 2008   •   00:00

Despre papilomavirusurile umane, un grup de virusuri strîns înrudite, prescurta­t HPV, se vorbeşte des, fiindcă ele sînt prima cauză de apariţie a cancerului de col uterin. Mai puţin cunoscut este faptul că HPV le infectează nu doar pe femei, ci şi pe bărbaţi. Papilomavirusurile au aceeaşi frecvenţă la cele două sexe şi multe dintre ele se transmit între parteneri prin contact sexual.



Despre papilomavirusurile umane, un grup de virusuri strîns înrudite, prescurta­t HPV, se vorbeşte des, fiindcă ele sînt prima cauză de apariţie a cancerului de col uterin. Mai puţin cunoscut este faptul că HPV le infectează nu doar pe femei, ci şi pe bărbaţi. Papilomavirusurile au aceeaşi frecvenţă la cele două sexe şi multe dintre ele se transmit între parteneri prin contact sexual. Statisticile estimează că un număr foarte mare de persoane sînt infectate cu HPV: între 5% şi 20% dintre femeile şi bărbaţii cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani suferă de o formă de infecţie cu HPV, atrage atenţia conf. dr George-Sorin Ţiplică, medic primar dermato-venerolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina. 

Benigne şi maligne

Cele peste 100 de papilomavirusuri umane produc o proliferare a celulelor superficiale ale pielii şi mucoaselor. Sînt afectate în special tegumentele extremităţilor, ale regiunii genitale, precum şi mucoasele genitală, orală şi laringiană. În cele mai multe cazuri, leziunile au caracter benign. Unele tipuri de HPV (16, 18, 31, 33, 45) pot produce însă leziuni neoplazice. Aceste virusuri, care la femei produc cancer de col uterin, pot favoriza apariţia cancerului penian în cazul bărbaţilor, dar incidenţa lui este re­lativ scăzută. Mult mai frecvente sînt leziunile benigne provocate de HPV, care apar în diferite zone ale corpului şi au diferite aspecte. Verucile vulgare, cunoscute popular ca negi, sînt cele mai comune leziuni de acest fel, la fel de întîlnite la femei şi la bărbaţi. Papiloamele cornoase sînt alte le­ziuni benigne provocate de papilomavirusuri. Ele apar pe gît, pleoape, scalp şi la axile, sînt mici, filiforme, cilindrice, de culoarea pielii şi au uneori vîrful rugos. 

Vegetaţiile veneriene, sau, mai simplu, negii genitali, sînt provocate tot de HPV şi se transmit în principal prin contact sexual. Aceste leziuni sînt nedureroase şi au aspectul unor tumori proeminente, cu suprafaţa neregulată, de culoare roz şi consistenţă moale. Leziuni similare pot apărea şi la nivelul mucoasei anale. „Vegetaţiile veneriene sînt printre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală. Se estimează că la nivel mondial sînt afectaţi aproximativ 30 de milioane de indivizi. Cea mai mare incidenţă a infecţiei cu HPV cu localizare genitală se regăseşte în intervalul de vîrstă 15-25 de ani“, ne spune dr George-Sorin Ţiplică.

VERUCI. Printre leziunile provocate de infecţia cu HPV se numără şi verucile orale, care apar pe buze, gingii, limbă sau cerul gurii, atrage atenţia dr Elena Se­ve­rin, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina. Verucile orale sînt formaţiuni proeminente de mici dimensiuni, cu suprafaţa uşor neregulată, au culoare roz şi consistenţă moale. Pe cerul gurii, gingii, faţa internă a obrajilor, dar şi la nivelul limbii sau buzelor uneori pot să apară şi mici tumori proeminente, cunoscute sub numele de papilomatoză orală. 

PREVENŢIE. În prezent, pentru femei există un vaccin care protejează împotriva cîtorva tulpini ale HPV. Vaccinul nu a fost însă avizat pentru a fi folosit şi de bărbaţi, fiindcă specialiştii nu au reuşit să demonstreze că este la fel de eficient ca în cazul femeilor.  În cazul bărbaţilor, singura metodă de a reduce riscul de infecţie este folosirea prezervativului. În ce priveşte identificarea papilomavirusurilor, se pot efectua analize de laborator pe fragmente de ţesut infectat. Cel mai frecvent, testul se foloseşte însă la femei, prin prelevarea de secreţii din colul uterin.

×
Subiecte în articol: sînt sănătatea bărbatului