x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

15 Oct 2008   •   00:00

15 octombrie 2008



PREMATURI
În 2007, s-au născut 214.728 de copii, dintre care prematuri 9.831, în mod deosebit vulnerabili la virusul sincţial respirator (VSR), din cauza plămânilor subdezvoltaţi şi nivelurilor scăzute de anticorpi. Aproximativ 30% dintre prematuri mor anual din cauza VSR. Infecţiile VSR apar în epidemii  anuale din perioada iarnă-primăvară. Synagis (palivizumab) este primul anticorp monoclonal din lume care previne infecţiile determinate de VSR la copiii cu risc crescut. La nivel mondial, VSR este recunoscut ca fiind principala cauză de afecţiuni severe ale căilor respiratorii la sugari şi copii, apreciază medicii infecţionişti.

SĂNGE
Celulele suşe embrionare pot fi transformate în celule sanguine umane. 60% dintre acestea au caracte­risticile biologice identice globulelor roşii naturale, îndeplinind misiunea de a transporta oxigenul în tot corpul. Robert Lanza de la firma Advanced Cell Technology spune că pot fi obţinute în laborator aproximativ 100 de miliarde de celule sanguine din numai şase celule suşe. Până acum nu a fost realizat nici un studiu pe om, dar oamenii de ştiinţă speră ca această tehnică să pună punct crizei de sânge. La ora actuală, penuria de sânge pune sub semnul întrebării chiar unele intervenţii chirurgicale urgente.

ANTIBIOTICE
Abuzul de antibiotice creşte riscul apariţiei cancerului, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Sănătate Publică din Finlanda. Ei au realizat un amplu studiu la care au parti­cipat 3 milioane de pacienţi, mari consumatori de antibiotice. Nici unul dintre aceştia nu suferea de cancer în 1995-1997, când  au început studiul. Însă în perioada 1998-2004, cercetătorii au descoperit că 4,5% dintre subiecţi au dezvoltat diverse forme de cancer. Astfel studiul privind consumul de anti­biotice arată că majoritatea celor care au abuzat de aceste medicamente s-au îmbolnăvit de cancer mamar, de prostată, de plămâni sau de colon.

SPĂLATUL PE MÂINI
În premieră, azi, este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, a anunţat UNICEF. Anual, în lume, aproximativ 5.000 de copii sub 5 ani mor din cauza bolilor diareice, a anunţat purtătorul de cuvânt al UNICEF la Geneva, Veronique Taveau. Jumătate dintre aceste decese puteau fi evitate dacă aceşti copii se spălau pe mâini cu săpun înainte de a mânca şi după ce foloseau toaleta. Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini reprezintă o veritabilă bătălie la nivel planetar pentru igienă, în folosul copiiilor, indiferent unde sunt: acasă, la grădiniţă...  Potrivit UNICEF, mesajul acestei zile este că un gest simplu, ca spălatul pe mâini, poate salva vieţile unor copii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă