Anual, în România sînt depistaţi aproximativ 1.000 de copii între 0 şi 3 ani cu malformaţii ale inimii. Unele malformaţii pot fi “rezolvate” chirurgical într-un timp scurt, copilul putînd avea o evoluţie normală.
Anual, în România sînt depistaţi aproximativ 1.000 de copii între 0 şi 3 ani cu malformaţii ale inimii. Unele malformaţii pot fi “rezolvate” chirurgical într-un timp scurt, copilul putînd avea o evoluţie normală. Însă o parte dintre aceste defecte cardiace sînt grave, necesitînd intervenţii chirurgicale complexe şi monitorizare permanentă. Vestea că micuţul are o malformaţie congenitală cardiacă îi distruge pe părinţi. Totuşi, doctorul Horaţiu Suciu, şeful secţiei Chirurgie Cardiacă şi Vase Mari din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş (IBCvT), îi sfătuieşte pe părinţi să fie optimişti. “Din fericire, marea majoritate a cardiopatiilor congenitale sînt corectabile. Important este ca defectele congenitale să fie depistate cît mai devreme, iar copilul să beneficieze de corectarea chirurgicală a malformaţiei la momentul oportun.” Potrivit specialistului, cel mai bun moment pentru intervenţia chirurgicală de reparare a defectului cardiac este diferit de la un copil la altul, scopul urmărit de medici fiind ca riscurile să fie minime şi beneficiile maxime pentru micuţul pacient.
Specialiştii recomandă ca operaţia pe cord să fie efectuată în primul an de viaţă, pentru evitarea complicaţiilor. Un copil cu malformaţii nedepistate la timp poate să dezvolte modificări periculoase ale circulaţiei sangvine, hipertensiune pulmonară sau alte afecţiuni care ar putea face imposibilă intervenţia chirurgicală. Malformaţiile congenitale cardiace pot fi depistate încă din uter, cu ajutorul ecografiei fetale.
Cauze
În majoritatea cazurilor nu se cunoaşte cauza apariţiei malformaţiilor congenitale. Uneori poate fi vorba de infecţii în cursul sarcinii, cel mai des implicat fiind virusul rubeolei. Alteori, ereditatea contribuie la apariţia malformaţiilor cardiace congenitale. “Noxele, medicamentele administrate după ureche şi fumatul în primele trei luni de sarcină sînt factori care favorizează apariţia defectelor congenitale ale inimii. Chiar şi vîrsta înaintată a mamei poate fi un factor determinant”, atrage atenţia dr Horaţiu Suciu.CAMPANIE. Campania “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” a strîns deja 300.000 de dolari, într-o lună de la lansare, pentru copiii cu malformaţii cardiace congenitale. Iar Olivia Ciubotariu, specialist relaţii externe la P&G, a declarat că estimează ca fondurile finale să ajungă la 550.000 de dolari. O parte dintre aceşti bani vor fi folosiţi pentru amenajarea unui nou bloc operator la IBCvT, iar restul pentru specializarea în străinătate a personalului medical.
ANDREEA (foto). Este o fetiţă de numai 9 luni, a cărei inimă a trecut deja prin trei intervenţii chirurgicale. S-a născut cu un singur ventricul (cavitate inferioară a inimii), în loc de două, cum ar trebui pentru ca inima ei să funcţioneze normal. Depistarea precoce a malformaţiei şi operaţiile de pînă acum i-au oferit Andreei şansa la viaţă. Acum, fetiţa trebuie să fie monitorizată pînă cînd va putea beneficia de un transplant de inimă.
Citește pe Antena3.ro