x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima in pas alergator

Inima in pas alergator

10 Aug 2004   •   00:00

Ii auzi pe multi ca se vaita cum ca inima lor a luat-o la pas alergator. Publicul numeste asta palpitatii, chiar medicina accepta aceasta denumire a iutimii inimii, facand parte din categoria tahicardiilor.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Asistent universitar Carmen Gherghinescu, medic primar la Clinica de cardiologie de la Spitalul Universitar, spune ca palpitatiile sunt senzatiile resimtite de oameni cand ritmul inimii lor sufera anumite modificari. Situatia se aseamana cu aceea a unui batalion in mars cadentat si, la un moment dat, un soldat se impiedica si pierde ritmul. Asa si la bataile inimii, se poate intampla ca o bataie sa vina mai devreme si atunci este vorba de o extrasistola. De multe ori, aceste extrasistole nu sunt periculoase, niste excese de cafeina, de mancare, bautura, racoritoare, ceai negru, o intoxicatie cu nicotina pot provoca extrasistole, care nu inseamna boala. Stresul intens, reactiile anxioase dau si ele palpitatii, extrasistole, tulburari de ritm. Ritmul fiziologic al inimii este de 60-80 de batai pe minut.

Pulsul mai lent se numeste bradicardie, contractiile inimii, care sunt produse mai ales de muschiul ventricolelor, pot scadea sub 60 de batai pe minut. Daca bradicardia se insoteste de ameteli si de slabiciune, ea devine simptomatica si trebuie sa fie tratata. Contractiile inimii sunt declansate de un flux electric, care vine din aproape in aproape pe un anume traseu din inima. Ca o comparatie, curentul vine pe o sarma spre bec. La unii oameni exista insa si alti conductori, prin care curentul electric poate merge in paralel. N-ar fi asa de alarmant ca impulsul electric o poate lua si pe conductorii secundari, el ajunge ceva mai tarziu sa comande bataia inimii. Grav este cand curentul se intoarce pe aceste trasee deviate si atunci se instapaneste harababura in contractiile inimii. E vorba de fibrilatia atriala, cand ritmul e total perturbat, contractiile portiunilor de inima nu mai curg normal si consecutiv. Se poate trece si la un tratament medicamentos, dar si la o interventie fiziologica pe traseele electrice ale inimii, numita ablatie. Traseele electrice gresite, dar si traseul principal pot fi corectate fie cu unde de radiofrecventa, fie prin cauterizare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă inimii