PULSUL MEDICINEI
Profesor doctor Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul de Urgente Floreasca, continua sa explice ce investigatii se fac pentru stabilirea diagnosticului de cardiopatie ischemica.
Daca electrocardiograma si electrocardiograma la efort nu au limpezit situatia, se face ecografia inimii. La ecocardiografie se poate vedea contractia muschiului inimii. Orice modificare a contractiei muschiului cardiac ce se vede la ecocardiografie semnaleaza ca in acea zona cardiaca nu ajunge destul oxigen, deci debitul de sange este insuficient sau e semn ca pe muschiul inimii este o mica cicatrice. Analizele se pot aprofunda prin ecocardiografia de efort, atunci cand se injecteaza o substanta in vederea vasodilatatiei, pentru ca inima sa primeasca mai mult sange.
Tot pentru a simula efortul se pot mari contractiile inimii medicamentos. Se poate face si o scintigrafie, care arata daca un anume teritoriu al inimii este in viata, iar, daca tesutul arata mort, se incearca prin chirurgie plantarea unui by-pass. Alt test este rezonanta magnetica (RMN), ce permite vizualizarea tridimensionala a vaselor coronare ce duc sange la inima, constatand daca ele s-au ingustat sau sunt placate cu calcar. Alta investigatie este tomografia cardiaca cu multe sectiuni pe minut, ce da imaginea anatomiei vaselor coronare ca la RMN.Citește pe Antena3.ro