x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inimii îi plac nucile

Inimii îi plac nucile

de Oana Antonescu    |    05 Feb 2009   •   00:00
Inimii îi plac nucile

Acizii graşi esenţiali omega 6, care se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, alune şi seminţe, ne protejează de bolile cardiovasculare, susţin specialiştii Asociaţiei Americane de Cardiologie.



Până de curând, nutriţioniştii recomandau un consum moderat de acizi graşi esenţiali omega 6, din motiv că aceste grăsimi consumate în exces au efect proinflamator, crescând riscul de apariţie a numeroase boli, printre care se numără bolile cardiovasculare, maladiile Alzheimer şi Parkinson. Specialiştii Asociaţiei Americane de Cardiologie au contrazis recent această teorie şi recomandă acizii graşi omega 6 pentru efectul lor cardioprotector.

Nutriţioniştii americani recomandă înlocuirea grăsimilor saturate sau trans din alimentaţia modernă cu grăsimile sănătoase, din categoria cărora face parte şi omega 6. "Alimentele care conţin omega 6 pot fi parte a unei diete sănătoase şi pot îmbunătăţi chiar profilul de risc cardiovascular. Ideea că omega 6 are efect proinflamator dacă este consumat în exces este bazată mai degrabă pe presupunei şi extrapolări decât pe date concrete", a declarat pentru sciencedaily.com dr William Harris, profesor cercetător al Universităţii South Dakota şi directorul Centrului american de cercetare în boli metabolice şi nutriţie.

Specialistul a explicat că omega 6 are proprietăţi antiinflamatorii pentru celulele care formează pereţii vasculari, inhibând producţia de molecule de adeziune. În concentraţii mari, aceste molecule favorizează apariţia aterosclerozei. "Prin urmare, este incorect să credem că acizii graşi omega 6 au efect proinflamator", concluzionează dr Harris.

Studiile clinice realizate de cercetătorii Asociaţiei Americane de Cardiologie au demonstrat că bolile cardiovasculare au o incidenţă mai mică la persoanele care aveau o dietă bogată în acizi graşi omega 6.

SURSE DE OMEGA 6
Acizi graşi omega 3 şi omega 6 se găsesc în membrana toturor celulelor noastre. Inima şi creierul au nevoie de aceste grăsimi sănătoase pentru a funcţiona. Ele nu pot fi sintetizate de organism, de aceea trebuie să le luăm din dietă. Uleiurile vegetale, cum este cel de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb, precum şi alunele, nucile sau seminţele sunt bogate în acizi graşi omega 6. Doza zilnică recomandată de Asociaţia Americană de Cardiologie este de 12-22 grame pe zi, în funcţie de vârstă şi sex.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă omega