x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inlocuirea dintilor cu implanturi

Inlocuirea dintilor cu implanturi

03 Apr 2006   •   00:00

Contraindicatiile pot fi generale (diabet, unele afectiuni osoase, afectiuni ale sangelui) sau locale (calitatea si cantitatea osului care "primeste" implantul, pozitia anatomica a nervilor, a vaselor de sange, a sinusului maxilar etc.).

Radiografiile speciale si un set de analize sunt obligatorii inainte de plasarea implanturilor dentare. Implanturile moderne au o suprafata care impiedica transferul electric, magnetic si termic catre tesutul inconjurator, astfel se elimina o eventuala respingere. Daca nu exista aceasta suprafata protectoare la interfata implant-os pot sa apara necroze si astfel apare mobilitatea implantului. Metalul din care sunt facute implantul si bonturile este cel mai adesea titan cu o inalta puritate. Implantul se plaseaza in locul dintelui lipsa printr-o mica interventie chirurgicala. Implantul se insereaza in os si este acoperit de gingie, urmand o perioada in care acesta face legatura cu osul, care este variabila de la 3-4 luni (pentru mandibula), la 4-6 luni (pentru maxilar). Dupa aceasta perioada "descopera" implantul si se atasaza bontul, prin insurubare. Acum se poate face si verificarea implantului. In aceasta perioada, de dispensarizare, se urmareste prezenta tartrului, a placii bacteriene, starea gingiei.

FACTORI DE RISC

Exista factori care determina o inflamatie gingivala sau demineralizare osoasa care pun in pericol implantul:
– fumatul
– igiena dentara incorecta sau absenta
– osteoporoza

Pe implanturi se pot face protezari prin coroane, punti, proteze mobilizabile, similare cu tratamentele realizate pe dintii naturali. Avantajul principal al implantului este legat de posibilitatea de a reface estetica si morfologia dentara, fara a distruge si dintii vecini spatiului edentat, astfel se inlocuieste strict dintele pierdut. Interventia chirurgicala nu este mai traumatizanta decat o extractie dentara.

AVANTAJE

Imediat dupa operatie, pacientul poate sa plece din cabinet.
Un implant inserat corect si monitorizat prin controale (cel putin 3-4 pe an), la care adaugam permanentele progrese tehnologice din domeniu, face sa creasca rezistenta in timp a unui implant.

Avantajele majore sunt exemplificate in doua cazuri clinice:

A) Lipsa tuturor dintilor din cavitatea bucala
– se poate trata printr-o proteza totala ("placa dentara"). In acest caz, pacientul trebuie sa-si scoata proteza seara de seara.
– se poate trata prin implanturi:
  • a) inlocuirea dintilor pierduti prin implanturi si realizarea unei lucrari fixe
  • b) la pacientii cu resorbtii osoase, inserarea unui numar redus de implanturi care stabilizeaza proteza mobila.

    B) Lipsa ultimilor dinti de pe arcada (edentatie terminala)
    – tratamentul cu proteza mobila reface masticatia in procent de maxim 50%, iar igienizarea dupa fiecare masa si scoaterea protezei seara este obligatorie.
    – prin tratamentul cu implanturi in zona posterioara realizam lucrari fixe, similare ca eficienta si fizionomie cu a dintilor pierduti.

    DISCUTIA CU PACIENTUL. Implantul dentar reprezinta o metoda de tratament pe care pacientii o pot alege pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti absenti. Dupa evaluarea situatiei clinice se face informarea pacientului de cate implanturi are nevoie, daca sunt si alte variante de tratament, care este costul tratamentului. In general, indicatia pentru implant este la orice pacient, dar sunt situatii legate de starea de sanatate a pacientului care ne impiedica sa realizam o rezolvare terapeutica prin implant.
  • ×
    Subiecte în articol: implantul implanturi