x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Insolit - Mos Craciun si ADN-ul

Insolit - Mos Craciun si ADN-ul

de Oana Antonescu    |    28 Dec 2005   •   00:00

O echipa de cercetatori de la Oxford spera sa afle daca persoanele care poarta numele de familie "Christmas" descind dintr-un singur stramos comun.
Pentru a demonstra acest lucru, oamenii de stiinta vor sa compare ADN-ul mai multor barbati care au mostenit acest nume. Asemanarile si deosebirile vor fi inregistrate prin studierea cromozomului Y, care poarta marca genetica a tatalui. Oamenii de stiinta cauta inca voluntari pentru acest studiu si spera sa descopere ca nu doar numele este comun, ci si mostenirea genetica. Cercetatorii sunt ajutati in demersul lor de Henry Christmas, fost inginer in telecomunicatii, care de peste 50 de ani cauta originea numelui sau de familie.

STRAMOS. Profesorul Bryan Sykes, coordonatorul echipei, crede ca e foarte probabil ca familiile cu numele de "Christmas" sa aiba un stramos comun, pentru ca, spune el, "cu cat numele este mai rar, cu atat sansele ca stramosul sa fie unic sunt mai mari". Daca a existat un singur stramos cu numele "Christmas", atunci majoritatea barbatilor care vor participa la studiu vor avea aceeasi amprenta genetica. Numele de familie "Christmas" este intalnit frecvent in doua zone geografice ale Marii Britanii: Essex si Sussex. Totusi, in multe tari, acest nume e destul de rar. Unele carti de genealogie spun ca originea acestui nume este legata de o persoana care s-a nascut in ziua de Craciun. Henry Christmas crede insa ca aceasta e o explicatie prea simpla si spera ca genetica sa il ajute la elucidarea misterului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă