x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Intepaturi periculoase

Intepaturi periculoase

01 Iun 2004   •   00:00

Intepaturile de tantari provoaca aproape intotdeauna o reactie de aparare din partea organismului, care se manifesta prin inrosirea pielii si formarea unei umflaturi iritante.

MAGDA MARINCOVICI

In cazuri speciale, se produc leziuni si infectii cauzate de infectarea prin scarpinare sau chiar febra. Dupa ce se hraneste cu sange, femela tantar depune oua pentru a relua un nou ciclu de viata. Prin intepatura acestor insecte pot fi transmise multe boli infectioase, unele deosebit de grave, cum ar fi malaria, febra galbena, denga si diferite forme de encefalite.

TINTE. Copiii sunt tinte ideale pentru tantari, deoarece au pielea subtire, vasele sangvine superficiale, usor de patruns si somnul adanc. Copilul nu suporta mancarimea, asa ca se va scarpina mai mult decat un adult, cauzandu-si mici rani care favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele.

ALERGII SI SOCUL ANAFILACTIC. La persoanele foarte sensibile, reactia la intepatura de tantar depaseste mancarimea normala, mai ales daca intepaturile sunt numeroase si in mai multe locuri: zonele afectate se umfla, starea de rau se generalizeaza si apar: urticarie, scaderea tensiunii sangvine, simptome gastrointestinale, hipertermie si soc anafilactic.

CALATORIE. Inainte de a pleca intr-o calatorie in tari exotice este bine sa va informati asupra bolilor specifice regiunii geografice respective. Medicul va va specifica daca e necesar sa va vaccinati. In orice situatie, din bagajul dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca produsele repelente, care tin la distanta nesuferitele insecte, daca sunt aplicate pe toate zonele corpului ce raman descoperite. Aceste produse protectoare trebuie aplicate de mai multe ori pe zi.

Sfaturi pentru pielea ta

  • Expuneti cat mai putin pielea in special cand se insereaza; imbracati-va cu haine de culoare alba si din tesaturi de origine naturala care lasa pielea sa respire.

  • Evitati parfumurile pe baza de alcool, deodorantele, fixativul de par: parfumul acestora atrage insectele. Asigurati-va ca in casa, gradina sau pe balcon nu sunt zone unde stagneaza apa.

  • Folositi produselor repelente care, aplicate pe piele, tin insectele la distanta. Acestea nu fac parte din categoria insecticidelor si au un miros placut. Datorita compozitiei lor speciale, protejeaza pielea de intepaturile insectelor. Se aplica simplu, direct pe zonele expuse.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă