x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Intervenţiile laparoscopice, puţine în România

Intervenţiile laparoscopice, puţine în România

12 Noi 2009   •   00:00

Ponderea intervenţiilor laparoscopice în România este încă scăzută, fără să treacă de 50%, în timp ce în multe clinici din Occident ele reprezintă aproape 80% din totalul intervenţiilor chirurgicale, a declarat preşedintele de onoare al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, Irinel Popescu.



Declaraţia a fost făcută în deschiderea ARCE 2009, al V-lea Congres Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică, a II-a Conferinţă Naţională a Societăţii Naţionale de Chirurgie a Asistenţilor Medicali din România (SNCAMR) şi Simpozionul de Chirurgie Pediatrică Minim-invazivă al Societăţii Române de Chirurgie Pediatrică (SRCP), de la Bucureşti, în perioada 11-14 noiembrie.

"Facem încă puţine intervenţii laparoscopice. Cu excepţia Spitalului Sf. Ioan, în general ponderea acestui tip de intervenţii nu depăşeşte 50 la sută din totalul operaţiilor, la mine în clinică, spre exemplu, este şi mai mic, cam 20 la sută. Cauza poate fi lipsa de mobilitate a medicilor sau chiar lipsa echipamentelor", a mai spus profesorul Irinel Popescu, el fiind şi preşedinte al CNAS.

Tehnica laparosopică nu se poate aplica în transplantul de ficat, dar poate fi utilizată cu succes în chirurgia stomacului, cea de rect, pancreas şi altele.

Legat de chirurgia robotică, profesorul Irinel Popescu a explicat că România are câteva centre pilot care fac această intervenţie.

"Întrucât costurile sunt mari, iar noi avem un sistem subfinanţat cronic, intervenţiile trebuie bine echilibrate. De exemplu, în intervenţiile laparoscopice, costurile mari sunt echivalate de scurtarea duratei de spitalizare şi de refacerea rapidă a pacientului. În chirurgia robotică trebuie văzut care anume tip de intervenţie se pretează cel mai bine. Chirurgia robotică trebuie abordată şi în România întrucât aceasta este tendinţa internaţională, iar medicii români nu pot rămâne în afara medicinei mondiale", a mai spus preşedintele de onoare al ARCE.

Preşedintele Congresului ARCE 2009, profesor doctor Mircea Beuran, a precizat că în pofida neajunsurilor financiare, strădania medicilor de a ţine pasul cu tehnicile moderne de chirurgie a fost constantă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă