x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Întrebări şi răspunsuri despre VSH

Întrebări şi răspunsuri despre VSH

de Gina Matei    |    20 Mar 2011   •   16:57
Întrebări şi răspunsuri despre VSH
Sursa foto: /Thinkstock
157287-24-29-sante-22.jpgNivelul VSH-ului – viteza de sedimentare a hematiilor – poate fi depistat printr-o analiză de sânge.  Încadrarea VSH-ului între valorile normale reprezintă un semn al gradului de sănătate. Despre valorile normale, valorile prea mari şi ce anunţă acestea, ne lămureşte doctor Dinu Denisa Anca, medic primar, medicină de familie.

● Care sunt valorile normale?
Valorile normale ale VSH-ului sunt stabilite în funcţie de sexul pacientului. Astfel, la bărbaţi, valorile normale se încadrează între 0 şi 9 milimetri/oră, iar la femei între 0 şi 20 milimetri/oră.

● Ce înseamnă o depăşire a acestor valori?
O valoare peste cele normale se traduce printr-un  "sindrom inflamator nespecific". Astfel, dacă analiza de sânge arată că nivelul este mai mare, aţi putea avea o infecţie cronică sau acută.  Infecţia poate să fie de orice natură: infecţie urinară, pulmonară, digestivă. Sau poate fi semnul unei boli a sângelui: leucemie, limfom.

● Putem vorbi despre o valoare prea mică şi despre riscul unei valori prea mici?
Categoric în ceea ce priveşte VSH-ul nu există o valoare prea mică. Ca dovadă valoarea normală începe de la 0. În consecinţă, dacă nu există o valoare prea mică nu există nici riscul asociat unei valori prea mici.

● Care sunt factorii care  contribuie la creşterea  nivelului VSH-ului?
Valoarea prea mare a VSH-ului este un marker de inflamaţie. Unul dintre factorii care determină creşterea acestuia este contaminarea cu virusuri şi bacterii, dar şi  virozele respiratorii, colesterolul mărit, obezitatea, unele medicamente, vârsta înaintată.

● La ce interval trebuie repetată această analiză?
Este un test de rutină, care nu necesită mult timp şi care nu este nici costisitor. Ideal este ca această analiză să se efectueze în fiecare an, dar în cazul în care o persoană suferă de o afecţiune acută, analiza trebuie efectuată chiar mai des.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei