x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Isteria vaccinării

Isteria vaccinării

de Magda Marincovici    |    Andreea Sminchise    |    10 Ian 2010   •   00:00
Isteria vaccinării
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

De trei zile, Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" e luat cu asalt de oameni speriaţi de virusul gripei noi. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, linişteşte populaţia anunţând că sunt suficiente doze de vaccin împotriva A/H1N1, peste 1,3 mi­lioane de fiole urmând să fie distribuite în ţară.

Programul cabinetului de vaccinare din "Matei Balş" a fost dat peste cap în acest week-end de mulţimea cu care medicii s-au trezit la poarta spitalului atunci când şi-au început programul. Sâmbătă, peste 1.300 de persoane au format o coadă imensă în curtea institutului. La ora 9:00 de dimineaţă, în faţa spitalului erau adunaţi deja aproape 200 de oameni. Până la ora prânzului, numărul lor s-a triplat. Situaţia s-a repetat şi ieri.


BĂRBAŢII - LA STĂNGA, FEMEILE - LA DREAPTA

Deşi numărul lor era impresionant, oamenii veniţi să se vaccineze împotriva virusului A/H1N1 au format o coadă organizată. "Bărbaţii - la stânga, femeile - la dreapta", a fost indicaţia scurtă a agenţilor de pază. "Alo! Alo! Alo! Doamnaaa! Nu vă băgaţi, doamnă, în faţă! Hai, treceţi la coadă, că n-aţi fost acolo!", vociferează un grup de paciente vigilente când o tânără încearcă să se strecoare mai aproape de uşa pavilionului.
Intrusa e pusă la punct şi se conformează. "Hai, că nu mai avem aşa de mult", zice una dintre doamne ridicându-se pe vârfuri şi privind peste capetele celor din faţa ei.

Liliana Ionescu, una dintre femeile venite cu noaptea-n cap să se vaccineze, spune că se teme de gripa nouă "pentru că sunt atâtea cazuri de deces şi... na... şi atâta propagandă pentru vaccinul ăsta... Înseamnă că trebuie să-l facem, nu? L-am făcut şi pe cel obişnuit, pentru gripa normală, şi acum am venit cu prietena mea să-l facem şi pe ăsta". "Faptul că ieri au murit nouă oameni, sau cel puţin aşa au anunţat la televizor, e de ajuns să te sperie", spune şi Imelda Antonescu. Şi ea a venit la vaccinare tot de la primele ore ale dimineţii.


180 PE ORĂ

Prof. dr Adrian Streinu Cercel se declară mulţumit de faptul că "oamenii au înţeles că trebuie să se vaccineze", dar recunoaşte că nu se aştepta la o asemenea explozie a cererilor pentru imunizarea anti-A/H1N1.
"Este un fenomen care a apărut după ce s-a prăpădit actorul Toni Tecuceanu. E regretabil că a trebuit să se întâmple asta pentru ca oamenii să-şi dea seama că au nevoie de acest vaccin", spune secretarul de stat Cercel. Sâmbătă, în jurul prânzului, se vaccinau aproximativ 180 de persoane pe oră. Nerăbdarea şi timpul destul de lung de aşteptare i-au făcut la un moment dat pe oameni să clacheze şi să încerce să forţeze intrarea în incinta institutului. Agenţii de pază au reuşit în cele din urmă să calmeze spiritele şi să restabilească ordinea.

După ora 13:00, cele două cabinete de vaccinare au fost suplimentate, prof. dr Streinu Cercel rămânând el însuşi alături de cadrele medicale şi improvizând un punct de vaccinare pe holul de la etajul I al spitalului.
"În acest moment, medicii de aici fac muncă voluntară. Mulţi dintre ei au rămas peste program, după gărzi de 24 de ore. Alţii au venit de acasă. Chiar acum am primit telefon şi de la câţiva medici de familie care sunt în drum spre noi, să ne ajute. Programul cabinetelor de vaccinare se încheie, în mod normal, la ora 15:00, dar cu siguranţă vom depăşi această oră. Nimeni nu va pleca de aici nevaccinat. Ieri (n.r. - vineri) am stat până la ora 23:30", a declarat Streinu Cercel.


"AVEM SUFICIENTE DOZE DE VACCIN"

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, spune că România are suficiente doze de vaccin împotriva gripei
de tip nou. Prezent la Deva, Cseke a declarat că Institutul "Cantacuzino" produce peste 1,3 milioane de astfel de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1.
"Campania de imunizare va continua şi în săp­tă­mâ­ni­le viitoare. Avem suficiente doze de vaccin, iar Institutul «Cantacuzino» produce peste 1,3 milioane de fiole, care vor fi distribuite în ţară".
În plus, ministrul Sănătăţii adaugă că face apel către medicii de familie să se implice în această campanie. Totodată, începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii a dispus ca în toate spitalele de boli infecţioase din ţară, dar şi în alte unităţi sanitare să funcţioneze centre de vaccinare antipandemică.
De asemenea, de astăzi  vor fi deschise alte două centre de vaccinare, în Capitală, unul la Institutul "Cantacuzino", iar celălalt în incinta Institutului de Sănătate Publică. Numărul cazurilor de gripă A/H1N1 a ajuns la 6.177, iar cel al deceselor la 85, potrivit Ministerului Sănătăţii. La nivel mondial, OMS a anunţat 13.000 de decese din cauza gripei noi. (Monalise Hihn)


ÎN CE SPITALE BUCUREŞTENE POATE FI FĂCUT VACCINUL ÎMPOTRIVA A/H1N1
Bucureştenii pot merge de astăzi să-şi facă vaccinul pentru a preveni gripa A/H1N1 la cele 18 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, inclusiv la centrul amenajat în Pasajul Universităţii, începând cu ora 11:00. "Am verificat şi stocurile de vaccin. Acestea sunt suficiente. Fac apel la toate instituţiile bucureştene care au cabinete me­di­cale să se alăture eforturilor autorităţilor", a declarat ieri primarul general Sorin Oprescu.

Adresele celor 18 spitale sunt următoarele: Spitalul de Stomatologie - Calea Plevnei nr. 19, Filantropia - Bdul Ion Mihalache nr. 11, Spitalul Clinic Griviţa (Sfânta Maria) - Bdul Ion Mihalache nr. 37-39, Spitalul de Nefrologie Carol Davila - Calea Griviţei nr. 4, Spitalul Colentina - Calea Ştefan cel Mare nr. 21, Spitalul N. Malaxa - Şoseaua Vergului nr. 12, Spitalul de Ortopedie Foişor - Bdul Ferdinand nr. 35, Spitalul de Reumatologie Dr Ion Stoia - Str. Thomas Masaryk nr. 5, Spitalul de Pneumoftiziologie - Şoseaua Ştefan cel Mare nr. 11, Spitalul Dr Cantacuzino - Strada Ion Movilă nr. 57, Spitalul Caritas - Strada Traian nr. 29, Spitalul de Copii "Victor Gomoiu" - Bulevardul Basarabia nr. 21, Spitalul Colţea - Bulevardul I.C. Brătianu nr. 1, Spitalul Sfântul Luca - Şo­seaua Berceni nr. 12, Spitalul de Dermatologie "Scarlat Longhin" - Strada Şerban Vodă nr. 216, Spitalul Victor Babeş - Şoseaua Mihai Bravu nr. 281, Spitalul Clinic de Urologie - Şoseaua Panduri nr. 20, Spitalul de Obstretică-Ginecologie Prof. Dr Panait Sârbu (Giuleşti) - Calea Giuleşti nr. 5. (Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă