x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lacrimi pentru ochii iritaţi

Lacrimi pentru ochii iritaţi

de Steluta Indrei    |    13 Mai 2008   •   00:00


Praful, machiajul excesiv, fumul de ţigară, nopţile nedormite, aerul condiţionat, purtarea incorectă a lentilelor de contact, lucrul îndelungat la calculator constituie principalii factori care ne irită ochii. De altfel, ochiul iritat este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se prezintă la oftalmolog.



Praful, machiajul excesiv, fumul de ţigară, nopţile nedormite, aerul condiţionat, purtarea incorectă a lentilelor de contact, lucrul îndelungat la calculator constituie principalii factori care ne irită ochii. De altfel, ochiul iritat este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii se prezintă la oftalmolog.

Iritarea ochilor apare foarte des în cadrul sindromului de ochi uscat. Potrivit medicului oftalmolog Florentina Grigoriu de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, sindromul de ochi uscat se manifestă prin senzaţie aproape permanentă de uscăciune oculară, înroşirea ochilor, mîncărime, disconfort major după o perioadă îndelungată de privit la televizor sau la calculator. Aceste reacţii apar din cauza lipsei de lubrifiere a ochiului. "Pelicula foarte fină de la suprafaţa corneei, numită film lacrimal, care protejează şi hidratează ochii, poate fi afectată de stimuli fizici (lumină, vînt, frig), factori chimici (vapori iritanţi, fumat, poluare, machiaj) sau de unele boli oculare (blefarită, cataractă, glaucom etc.). Aceştia constituie majoritatea factorilor care duc la apariţia sindromului de ochi uscat", explică asistent universitar doctor Florentina Grigoriu.

Picături de lacrimi

Important este să nu neglijăm semnalele de alarmă transmise de ochii noştri şi să ne prezentăm la oftalmolog imediat după apariţia celui mai mic disconfort. Sindromul de ochi uscat trebuie tratat cu seriozitate, pentru că altfel poate duce la pierderea vederii. Cum se tratează? Cu ajutorul lacrimilor artificiale, acele coliruri hidratante care îmbunătăţesc atît cantitatea, cît şi calitatea lacrimilor naturale. Lacrimile artificiale umezesc corneea şi formează un film lacrimal care se menţine în timp. De obicei, celor cu sindrom de ochi uscat li se recomandă aplicarea lacrimilor artificiale de două ori pe zi sau de trei ori, în funcţie de severitatea afecţiunii. Oricum, tratamentul trebuie făcut sub supravegherea oftalmologului. Sindromul de ochi uscat este o afecţiune cu caracter permanent, motiv pentru care lacrimile artificiale trebuie folosite toată viaţa.


CONJUNCTIVITA. O cauză des întîlnită a iritării ochilor este conjunctivita, inflamaţie a membranei care acoperă corneea şi suprafaţa internă a pleoapelor. Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitelor sînt infecţiile, alergiile sau expunerile la substanţe chimice. Acum ne aflăm în plin sezon al conjunctivitelor alergice, iar pe măsură ce se apropie vara încep să apară adevărate epidemii de conjunctivită infecţioasă.

CONTAGIOASE. Conjunctivitele virale sau bacteriene sînt foarte contagioase. Ele se transmit rapid prin mîini murdare, prosoape, batiste, feţe de pernă contaminate, apa de la piscină, dar pot fi provocate şi de focare infecţioase de vecinătate (sfera ORL sau dentară). Simptomatologia este variată: de la înroşirea ochiului, lăcrimare abundentă, lipirea ochilor pînă la senzaţie de corp străin în ochi, mîncărime, arsură, usturime.

×
Subiecte în articol: ochi oftalmologie