x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lacrimi pentru ochiul uscat

Lacrimi pentru ochiul uscat

28 Aug 2007   •   00:00

Oftalmologii atrag atenţia asupra creşterii numărului persoanelor cu sindromul de ochi uscat. Că facem parte din această categorie de pacienţi ne putem da seama dacă ţinem cont de căteva simptome specifice: măncărime la nivel ocular, senzaţia de corp străin, de nisip in ochi, vedere inceţoşată, neplăcere la deschiderea ochilor, fotofobie moderată. Pacientul cu sindrom de ochi uscat are pleoapele lipite, deschide cu dificultate ochii dimineaţa cănd se trezeşte. Cauzele care duc la apariţia bolii "ochiului uscat" sunt:

poluarea, modificările hormonale, vărsta, folosirea in exces a unor medicamente ca: antihistaminice orale, somnifere, antihipertensive (betablocante), medicaţia aparatului digestiv, precum şi solicitarea vizuală crescută (privitul la televizor timp indelungat sau folosirea excesivă a computerului).

Tratament

Atenţie, la ora actuală, nu avem un tratament pentru acest sindrom. Şi, evident, in aceste condiţii esenţială este prevenţia. Sfatul medicului in acest sens pune accentul pe pauzele la fiecare 50-60 de minute de lucru la calculator sau de stat la televizor. Atenţie sporită in cazul copiilor, care, atunci cănd sunt neglijaţi de părinţi, stau periculos de mult timp in faţa ecranului. Nu există un tratament pentru această afecţiune, dar există un remediu, singurul de altfel, respectiv utilizarea lacrimilor artificiale. Suplimentul ideal al lacrimilor naturale trebuie să fie eficace şi uşor de suportat. Eficacitatea crescută este asigurată de un gel, prin timpul crescut de contact cu ochiul şi o protecţie de durată, insă gelul determină o inceţoşare temporară a vederii. Pentru a putea evita acest lucru, ar trebui să utilizăm lacrimile sub formă de soluţie, dar acestea trebuie administrate de mai multe ori pe zi şi nici nu asigură un confort la fel de bun.

In ajutorul persoanelor cu risc de sindromul ochiului uscat vine un produs nou, Systane, picături oftalmice lubrifiante. Este o formulă novatoare, care acţionează imediat ce picăturile vin in contact cu ochiul. Conţine un sistem unic de polimeri care face ca la contactul cu lacrimile picăturile lichide ale produsului să se transforme intr-un strat protector de gel. Bariera de gel stă pe suprafaţa ochiului mai mult timp, conferind o rapidă şi indelungată stare de confort, eliminănd imediat cele mai intălnite simptome ale "ochiului uscat". Acesta este singurul medicament care favorizează tratarea rapidă a celulelor de pe suprafaţa corneei. El este recomandat in tratarea "ochiului uscat" datorită calităţilor sale şi se poate cumpăra din farmacii fără prescripţie medicală.

IMPACT. Sindromul "ochiului uscat" afectează un număr semnificativ de persoane din toată lumea, determinănd un serios impact asupra stării de sănătate a populaţiei. Conform studiului realizat de Schepens Eye Research Institute, in Statele Unite 6 milioane de femei şi
3 milioane de bărbaţi prezintă sindromul de "ochi uscat" (moderat sau sever) şi 20-30 de milioane prezintă forma uşoară a "ochiului uscat".

×
Subiecte în articol: uscat ochiului oftalmologie