x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lactatele bat osteoporoza

Lactatele bat osteoporoza

26 Apr 2004   •   00:00

O cercetare realizata de Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) avertizeaza ca Romania se afla in pragul unei „epidemii de fracturi". Si aceasta deoarece la foarte multi copii se inregistreaza un deficit major de calciu.

MAGDA MARINCOVICI

ASPOR a realizat o cercetare pe un esantion de peste 4.000 de elevi, care a avut ca scop stabilirea consumului de calciu zilnic. Rezultatele sunt elocvente: 70% dintre copii nu au asigurata cantitatea zilnica necesara de calciu. La categoria de varsta de 15-19 ani, 18% au declarat ca fumeaza, iar pentru 20% alcoolul este o obisnuinta. Tigara si alcoolul sunt factori de risc importanti ai osteoporozei.

TACUTA. Gravitatea osteoporozei, boala caracterizata prin reducerea densitatii masei osoase, consta in „silentiozitatea" evolutiei ei. Principala consecinta a acestei boli o reprezinta fracturile de fragilitate, de radius, vertebrala si de sold. Fractura de sold constituie o complicatie majora. Dr. Ildiko Gasparik, director executiv ASPOR, avertizeaza ca in „urmatorii 50 de ani se asteapta o dublare a numarului fracturilor osteoporotice".

CALCIU. Dupa 35 de ani, in mod natural se produce o modificare a masei osoase. Dar in cazul copiilor cu deficit de calciu, osteoporoza se instaleaza cu aproximativ 10 ani mai devreme.

VITAMINA D. Dr. Ildiko Gasparik spune ca „inainte de varsta de 30 de ani incepe preventia osteoporozei, construirea unor oase puternice". Pentru aceasta sunt necesare un stil de viata sanatos, cu o dieta bogata in calciu si vitamina D, activitati fizice din copilarie, iar mai tarziu moderatie la alcool, renuntarea la fumat.

Consumati iaurt si peste gras

Calciul asigura intarirea osaturii si dentitiei, contractarea si relaxarea normala a muschilor, functionarea normala a nervilor. Cea mai importanta sursa de calciu o reprezinta alimentatia. Zilnic trebuie sa avem in alimentatie iaurt - alimentul cel mai bogat in calciu, lapte si branzeturi. De asemenea, saptamanal sa introducem in alimentatie peste gras (somon, ton, macrou, sardina). Limita maxima zilnica de calciu e de 2.500 mg la adulti si intre 500-1.300 mg la copii. Soarele si alimentele sunt datatoare de vitamina D. Alimentele care au in compozitie vitamina D sunt pestele gras si lactatele. E important sa retinem ca dieta este o sursa secundara de vitamina D, soarele fiind principala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă calciu