x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Laparoscopia

0
Autor: Steluta Indrei 12 Aug 2008 - 00:00

Operaţii care în trecut nu se puteau efectua decît prin deschiderea abdomenului cu bisturiul sînt realizate acum printr-o metodă care a revoluţionat chirurgia: laparoscopia.



Operaţii care în trecut nu se puteau efectua decît prin deschiderea abdomenului cu bisturiul sînt realizate acum printr-o metodă care a revoluţionat chirurgia: laparoscopia. Intervenţiile laparoscopice se efectuează doar prin trei incizii de cîte un centimetru. Chirurgul introduce printr-o incizie din apropierea ombilicului o minicameră video pentru vizualizarea organelor interne, iar prin celelalte două incizii pătrund instrumentele chirurgicale. La nivelul uneia dintre incizii se introduce un ac prin care se injectează încet un gaz (dioxid de carbon sau oxid de azot) în abdomen. Gazul ridică peretele abdominal, astfel încît chirurgul să aibă spaţiu de manevră.  

Laparoscopia, numită şi celioscopie, este o metodă miniminvazivă utilizată atît în scop diagnostic, cît şi chirurgical. În ambele cazuri, laparoscopia este practicată în prezent în aproape toate domeniile chirurgicale: chirurgie abdominală, ginecologie, urologie, ortopedie, cardiologie, chirurgie toracică, neurologie. În chirurgia abdominală, laparoscopia este utilizată în peste 80% din cazuri: litiază biliară, litiază renală, apendicită, hernie hiatală, unele tumori la stomac, ficat, colon, pancreas. În ginecologie se practică operaţii laparoscopice în cazuri de infertilitate, endometrioză, sarcină extrauterină, chisturi ovariene, fibroame uterine, ablaţia ovarelor.  

Avantaje şi riscuri

Intervenţiile laparoscopice sînt mai puţin traumatizante decît operaţiile clasice cu bisturiul. Durerile postoperatorii, sîngerările şi cicatricele sînt reduse în cazul laparoscopiei. Recuperarea postoperatorie a pacientului este rapidă, fiind li­mitată durata spitalizării. Datorită acestor avantaje sînt reduse costurile pentru spitalizare şi tratament.  

Complicaţiile laparoscopiei sînt rare, dar pot include sîngerări la nivelul inciziei, lezarea unui organ intern sau a unui vas de sînge. După laparoscopie pot să apară balonări şi disconfort provocat de gazul folosit în timpul intervenţiei. Este posibil ca acest gaz să irite temporar diafragmul sau o parte din el să se infiltreze în piele. Uneori pacienţii au dureri de umeri la cîteva ore după intervenţie. Totuşi, acest disconfort este incomparabil mai mic în raport cu durerile şi riscurile operaţiilor cu bisturiul.


ÎNCEPUT. Prima intervenţie laparoscopică pentru eli­minarea vezicii bi­liare (colecistectomie) a fost rea­lizată în 1987 de chirurgul francez Philippe Mouret. În anii ’90, laparoscopia cunoaşte o dezvoltare specta­culoasă şi, practic, după 1995 aproape toate operaţiile clasice au fost abordate laparoscopic. Echipamentul şi instrumentarul au fost perfecţio­na­te continuu, iar tot mai mulţi chirurgi s-au specializat în această tehnică.  

ÎN ROMĂNIA. Chirurgii români s-au adaptat rapid noilor tendinţe, iar primele colecistectomii la­pa­roscopice s-au efec­tu­at în 1991 la Bucureşti, Cluj-Na­poca şi Constanţa. Chirurgia laparoscopică s-a extins treptat şi în ţara noastră, astfel încît din 2006 acest tip de intervenţii se practică în peste 60 de secţii de chirurgie.
Citeşte mai multe despre:   chirurgie,   laparoscopia

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de