Lămureşte problema glaucomului col. dr Anghel, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Militar Central. Glaucomul este o creştere a presiunii în ochi, iar tensiunea intraoculară mare apasă pe nervul optic şi acesta e deteriorat fără cale de întoarcere. În ultimul timp, s-au inventat multe medicamente de tratare a glaucomului, astfel că intervenţiile chirurgicale sunt mai rare.
Tratamentul medicamentos, ca şi intervenţiile, vizează scăderea presiunii în ochi şi salvarea lui. Creşterea tensiunii intraoculare, deci a presiunii în ochi, se datorează pe de o parte fabricării de mai mult lichid în ochi, în umorul apos. Pe de altă parte, presiunea creşte fiindcă acest lichid nu se mai evacuează bine din ochi. Umorul apos se evacuează prin unghiul ochiului acolo unde există un fel de plasă şi lichidul cristalin clar ca apa se evacuează printre ochiurile acestei reţele.
Ochiurile se înfundă şi umorul apos nu mai este evacuat, astfel că creşte tensiunea intraoculară. Alt ţel al tratamentului este să crească posibilitatea de evacuare a plusului de umor apos. Medicamentele pot îndeplini ambele acţiuni. Dar pentru aceasta bolnavul trebuie să pună conştiincios picăturile în ochi şi la oră fixă fără să uite prezentarea la control. O serie de picături face parte din clasa de medicamente betablocante, recomandate şi în bolile de inimă. Această medicaţie micşorează cantitatea de umor apos fabricat de ochiul cu glaucom.
Alte medicamente frânează producerea unei enzime care stimulează naşterea de umor apos. Alte medicamente găsesc o altă cale de eliminare a lichidului în surplus din ochi, alt drum decât unghiul din extremitatea ochiului. O altă terapie se face cu laser, aplicat pe zona blocată din unghiul iridocornean. Laserul lărgeşte ochiurile acelei plase înfundate cu sânge, astfel că umorul apos începe să fie evacuat corect. Când irisul blochează unghiul cu plasa înfundată, trebuie să se facă o intervenţie chirurgicală.