x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lentile de contact

Lentile de contact

19 Iul 2004   •   00:00

Daca purtati lentile de contact, fie ca sunt cosmetice, fie ca sunt medicale, este recomandat sa nu le utilizati la plaja si cand faceti baie in apa marii sau cea a piscinei, pentru ca va puteti alege cu infectii ale ochilor.

STELUTA INDREI

Lentilele de contact pot provoca frecvent probleme oculare din cauza purtarii neadecvate sau lipsei de igiena. De exemplu, oxigenarea insuficienta a corneei, care se produce cand lentilele sunt purtate prea mult timp, poate provoca grave leziuni ale ochilor. Ca regula generala, trebuie sa va feriti de mediile cu praf, nisip sau fum. De asemenea, "persoanele care stau mult timp in incaperi cu aer conditionat sufera de sindromul ochiului uscat. Intre lentila si ochi exista o pelicula de lacrimi, care dispare din cauza aerului conditionat. Pentru tratarea acestui sindrom se folosesc asa-numitele lacrimi artificiale (picaturi comercializate in farmacii)", spune medicul primar oftalmolog Cristina Iliuta de la Institutul de Medicina Aeronautica din Bucuresti.

RISCURI. Apa marii sau cea cloraminata a strandurilor reprezinta un pericol pentru purtatorii de lentile de contact, existand riscul ca ei sa isi piarda lentilele, dar cel mai grav este ca se pot alege cu infectii ale ochilor. Potrivit medicului oftalmolog Cristina Iliuta, "apa strandurilor poate cauza conjunctivite clamidiene sau amibiene". Primele sunt provocate de o bacterie, iar celelalte de un parazit. In acest caz trebuie sa va adresati oftalmologului, care va prescrie tratamentul corect. De asemenea, trebuie sa renuntati la purtarea lentilelor pentru o anumita perioada. Dar este important de retinut ca va puteti trezi cu o noua infectie daca utilizati tot lentilele cu care v-ati imbolnavit prima data, pentru ca acestea contamineaza si solutia in care sunt pastrate. De aceea, trebuie sa cumparati alte lentile.

PRECAUTII. Pe perioada verii, manevrele de pus si scos lentilele pot provoca leziuni, care in timp evolueaza in ulcere corneene. In functie de compozitie, lentilele se poarta mai mult sau mai putin. Sunt lentile care pot fi tinute la ochi intre opt si zece ore pe zi si trebuie scoase obligatoriu seara. Lentilele cu un continut mai mare de apa pot fi purtate chiar si 24 de ore pe zi, dar sunt valabile numai 30 de zile. Totusi, este indicat sa nu dormiti cu lentilele de contact. Lentilele acestea de contact pot fi purtate impreuna cu ochelarii de soare fara nici un fel de problema.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lentilele