x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Leucemie - Terapie cu arsenic

Leucemie - Terapie cu arsenic

de Andrada Floria    |    16 Mai 2008   •   00:00
Leucemie - Terapie cu arsenic

Un italian de la Universitatea Harvard din Boston a descoperit un tratament pe bază de arsenic eficient pentru vindecarea leucemiei mieloide cronice. Tratamentul distruge celulele primare tumorale, care sînt rezistente la terapiile clasice ale cancerului.



Un italian de la Universitatea Harvard din Boston a descoperit un tratament pe bază de arsenic eficient pentru vindecarea leucemiei mieloide cronice. Tratamentul distruge celulele primare tumorale, care sînt rezistente la terapiile clasice ale cancerului.

Combinat cu chimioterapia, tratamentul pe bază de arsenic vindecă cu succes leucemia mieloidă cronică, o formă de cancer al sîngelui. Aceasta este concluzia la care a ajuns prof. dr Pier Paolo Pandolfi, de la Universitatea Harvard, în urma unor studii riguroase asupra celulelor tumorale.

MEDICAMENT. Studiile prof. dr Pandolfi au scos la iveală că în leucemia mieloidă cronică sînt implicate mai multe categorii de celule tumorale. Unele dintre acestea atacă imediat celulele sănătoase şi duc la declanşarea afecţiunii. Altele, mai puţine la număr, lucrează "sub acoperire", după cum arată Pier Paolo Pandolfi. Acestea din urmă, numite celule primare tumorale, nu acţionează imediat, ci rămîn într-o stare latentă, aşteptînd momentul propice pentru a ataca. Deoarece au capacitatea de a rămîne inerte o perioadă nedeterminată, celulele primare tumorale scapă nevătămate de acţiunea chimioterapiei. Iar după un anumit interval de timp, aceste celule devin active, ducînd la recidiva leucemiei.

PROTEINĂ. Mecanismul supravieţuirii celulelor primare tumorale a fost dezvăluit recent de o echipă de cercetători de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess. Starea latentă a acestui tip de celule, care le protejează de acţiunea chimioterapiei, este dată de o proteină supresoare tumorală, cunoscută sub numele de PML.

Or, în această descoperire intervine prof. dr Pandolfi cu noua sa terapie. Astfel, tratamentul pe bază de arsenic inhibă proteina PML, iar celulele primare tumorale devin active, făcînd posibilă distrugerea lor cu ajutorul chimioterapiei. Terapia prof. dr Pandolfi constă în administrarea unui agent pe bază de arsenic utilizat în medicina tradiţională chineză. În urma testelor clinice, s-a dovedit deja că acest tratament nu prezintă efecte secundare majore.


Celulele canceroase

Leucemia este un cancer al sîngelui, manifestat prin creşterea haotică a numărului de leucocite (globule albe). În timp, celulele canceroase ajung să înlocuiască celulele normale (leucocitele, hematiile şi trombocitele). Există patru tipuri de leucemie: leucemia mieloidă cronică, leucemia acută mieloidă, leucemia limfoidă cronică şi cea acută limfoidă, cea mai frecventă la copii. Leucemia mieloidă cronică afectează în special adulţii şi are o evoluţie lentă. Pacienţii nu prezintă simptome ale bolii timp de cîteva luni sau chiar ani, pînă la intrarea într-o etapă a bolii în care celulele tumorale se răspîndesc cu rapiditate. Numeroşi pacienţi diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică urmează chimioterapie pentru distrugerea celulelor canceroase.

×