x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lipsa vitaminei B si pierderea memoriei

Lipsa vitaminei B si pierderea memoriei

12 Aug 2004   •   00:00

Un studiu recent confirma faptul ca o buna memorie depinde de nivelul grupei de vitamine B.

Cercetatorii s-au interesat mai ales asupra rolului pe care vitaminele B9 (acidul folic) si B12 il au in calitatea memoriei varstnicilor. Concluzia studiului: aportul insuficient in aceste vitamine provoaca persoanelor trecute de 75 de ani pierderi de memorie.

TESTE. Studiul a fost efectuat pe un grup de voluntari, care au fost supusi unor teste pentru a li se masura nivelul vitaminelor B9 si B12 si altor teste pentru evaluarea memoriei. Autorii studiului au observat ca persoanele la care vitaminele B9 si B12 erau in cantitati suficiente aveau o memorie mai buna. De aceea, pentru a nu deveni amnezici, este recomandat ca varstnicii sa aiba asigurat aportul in astfel de vitamine prin alimentatie si suplimente nutritive. Insa trebuie retinut ca suplimentele nutritive nu dau rezultate pozitive la persoanele care sufera de tulburari de memorie din cauza altor factori.

O carenta in vitamina B12 nu este deloc rara la persoanele in varsta. Studiile arata ca, incepand de la varsta de 65 de ani, o persoana din doua are carente in vitaminele B9 si B12.

SURSE DE VITAMINE. Vitamina B12 se gaseste in toate produsele de origine animala, indeosebi in ficat. Vitamina B9 (acid folic) este prezenta in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (spanac, varza, sparanghel, brocoli, salata), morcovi. Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 500 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a individului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă