Lista alimentelor nesanatoase, tergiversata
Membrii Comisiei de alimentatie si nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) cer conducerii institutiei sa aprobe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.
Membrii Comisiei de alimentaţie şi nutriţie din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) cer conducerii instituţiei să aprobe lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Conf. dr Gabriela Roman, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru al comisiei, a declarat că specialiştii în nutriţie au întocmit lista în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "Nu înţelegem de ce se tergiversează Legea alimentelor nesănătoase", a adăugat conf. dr Gabriela Roman. Ea a subliniat că nu înţelege de ce lista comisiei a fost transmisă de conducerea MS patronatului Romalimenta, deşi Romalimenta nu este parte a Ministerului Sănătăţii şi nu are în atribuţii întocmirea unor liste de alimente nesănătoase pentru copii.
La rîndul său, deputatul independent Mircia Giurgiu, iniţiatorul Legii privind alimentaţia sănătoasă, a declarat că, dacă MS va aproba altă listă decît cea a propriei comisii, va ataca ordinul în contencios administrativ.
Lista alimentelor nerecomandate în grădiniţe şi şcoli conţine alimente cu un conţinut ridicat de calorii, alimente cu un conţinut mare de zahăr (prăjituri, bomboane, acadele, băuturi răcoritoare), alimente cu un conţinut mare de grăsimi (hamburgeri, pizza, cartofi prăjiţi, produse de patiserie, prăjeli, maioneze, mezeluri grase), alimente cu un conţinut mare de sare (chipsuri, covrigei, sticksuri, snacksuri, alune sărate), alimente neambalate şi neetichetate. Nutriţioniştii care au întocmit lista susţin că toate acestea pot fi înlocuite cu fructe, salate, lactate şi apă în loc de sucuri.
Datele statistice arată că, la nivel naţional, aproximativ 35% dintre copiii sub 16 ani suferă de obezitate.

Ştiri din .ro
OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Ce moștenim de la familia noastră
