x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Locuinta ta, sursa de alergii

Locuinta ta, sursa de alergii

27 Sep 2004   •   00:00

Tocmai acolo unde crezi ca esti in siguranta, acasa, te pandeste un pericol care iti poate schimba foarte mult viata. Praful din locuinta poate provoca afectiuni alergice: astm, rinita, urticarie.

STELUTA INDREI

Acarienii din praf nu sunt singurii alergeni (factori care cauzeaza alergia) din locuinta. Alti vinovati sunt mucegaiurile, gandacii de bucatarie, blana si descuamatiile epiteliale ale animalelor de companie etc. Cel mai frecvent se intalnesc alergia produsa de acarienii din praful de casa, care sunt vietuitoare microscopice din familia arahnidelor, si alergia cauzata de animalele de companie.

SIMPTOME. Reactiile alergice variaza de la un usor disconfort la crize severe de astm. Cateva dintre simptomele cele mai comune sunt "manifestarile alergice ale tractului respirator (rinite, astm bronsic), asociate cu manifestari oculare (conjunctivite), putand aparea si manifestari cutanate (urticarie de contact si dermatita atopica)", explica medicul alergolog Adriana Nicolae de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator si Medicina Preventiva. In general, simptomele dispar in afara casei si reapar atunci cand persoana alergica se intoarce in locuinta.

MASURI. Acarienii se inmultesc mai ales primavara si toamna. Exista metode chimice (substante acaricide relativ toxice) prin care se pot combate acarienii. Pacientii alergici trebuie sa isi amenajeze o camera speciala. Indepartati pe cat posibil toate obiectele care constituie rezervor de praf: covoare, carti, bibelouri, perdele… Folositi numai saltele, perne, paturi, pilote, asternuturi hipoalergenice si lavabile. Aspirati cu grija saptamanal toate obiectele din camera (inclusiv patul si pernele), sub pat, dulap, peretii, folosind un aspirator cu filtre speciale, de tip HEPA, de exemplu. Astfel se pot distruge acarienii pe o perioada de 2-3 saptamani. Nu maturati! Stergeti zilnic praful din camera cu carpa umeda, cu atentie, in special in locurile greu accesibile. Aerisiti zilnic camera, umiditatea din camera nu trebuie sa depaseasca 50%. Evitati sa dormiti in alte camere decat cea special amenajata. Copiii alergici nu trebuie sa doarma cu jucarii de plus, blana.

ALTI ALERGENI. Gandacii de bucatarie se intalnesc indiferent de nivelul social si conditiile de locuit. Pentru evitarea mucegaiurilor trebuie sa aerisiti frecvent camerele si sa evitati instalatiile de aer conditionat care sunt surse de mucegai. Cu profil sezonier, putem regasi in locuinta si polenurile care ajung in casa pe cale aerogena impunand masuri speciale de aerisire a camerelor, adica dimineata devreme si seara tarziu sau in zilele ploioase.

AFECTIUNI ALERGICE CUTANATE

Potrivit medicului alergolog Adriana Nicolae, dermatitele alergice de contact (eczemele) sunt generate de alergeni habituali precum parfumurile, detergentii, dezinfectantii, plantele ornamentale, metalele, latexul (plastic) etc. Dermatitele iritative de contact sunt apanajul femeilor din cauza preocuparilor casnice si nu numai. Unele persoane prezinta dermatita atopica, care poate fi agravata prin contactul cu acarieni si alergeni de contact.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă