x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Luati-va zilnic sfertul de ora de ras

Luati-va zilnic sfertul de ora de ras

26 Feb 2004   •   00:00

Radem din ce in ce mai putin. Este concluzia unor recente studii foarte serioase, care ne indeamna sa redescoperim bunul obicei de a rade. Studiile arata ca radem foarte putin.

Daca in anul 1939 oamenii radeau in medie 18 minute zilnic, in 2000 alocam acestei minunate manifestari a bucuriei numai 6 minute in fiecare zi. Psihologii spun ca, pentru a fi intr-o forma buna, ideal ar fi sa radem cel putin un sfert de ora.

Medicul psihiatru Mirela Zivari confirma ca, in general, oamenii au cam uitat sa rada. Din pacate, oamenii isi cenzureaza acest bun obicei, creator al unei bune dispozitii. S-a ajuns chiar a include in categoria persoanelor cu un comportament vulgar pe cei care risca sa rada cu pofta atunci cand se afla intr-o colectivitate.

CAUZE. Psihiatrul Zivari este de parere ca rasul a fugit de pe chipul nostru pentru ca nu mai avem modele. "Parintii nostri au ras mai putin decat bunicii, la scoala ni s-a tot impus sa stam cuminti, eventual sa nu ne miscam, distractiile copiilor nu mai sunt atat de hazlii ca altadata. Chiar desenele animate au devenit foarte serioase. Si asa ne transformam in niste robotei." Este adevarat ca motivele de ras s-au diminuat foarte mult. Dar psihiatrul Mirela Zivari ne reaminteste ca exista o terapie a rasului care s-a nascut in Asia. Asa se explica ca, dintre toti pamantenii, asiaticii sunt cei mai veseli. Asiaticii au invatat sa se bucure din orice: ca s-au trezit dimineata si au sansa de a admira soarele, ca infloresc pomii, ca sunt sanatosi...

Psihiatrul Mirela Zivari ne recomanda sa ne cream singuri motive de a zambi, plecand pur si simplu de la faptul ca este lumina in jurul nostru.

Medicamentul numit "ras"

asiatica. Aceasta terapie promoveaza rasul, datorita capacitatii acestuia de a pune in miscare foarte multi muschi si de a stimula secretiile neuro-hormonale. Potrivit specialistilor, rasul actioneaza sub forma unei "unde", care strabate foarte multi muschi. Este un soi de gimnastica care antreneaza ochii, gura, umerii, abdomenul, diafragma... De asemenea, in timp ce radem cu profta beneficiem de cresterea secretiei de endorfine, hormon care provoaca o stare de euforie, permitand atenuarea temporara a durerii, stresului si angoaselor. Rasul a fost comparat cu un masaj interior care tonifica organele si stimuleaza sistemul imunitar. Motiv pentru care terapia rasului a intrat in spitale, a dus la formarea de cluburi pe toate continentele.

La inceput, in India

Terapia rasului este una de grup. Ea a dus la formarea unor cluburi speciale. Primele cluburi de acest gen au aparut in India, fondate de doctorul Kataria. Apoi, formula s-a raspandit cu mult succes in Statele Unite, Germania, Italia, Danemarca, Franta. Si in Romania, la Cluj s-a deschis o "rasoteca", unde se aduna aproximativ 15 cursanti. Metoda medicului indian combina exercitiile respiratorii din yoga cu diferite metode de a rade. La inceputul unei sedinte se spune "buna ziua" fara vorbe, ci prin ras. Treptat se atinge scopul principal al acestei terapii: de a redescoperi rasul spontan, asemanator celui al copilariei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă