x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a rămâne însărcinată

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi înainte de a rămâne însărcinată

de Oana Portase    |    07 Mar 2018   •   19:30
Lucruri esențiale pe care trebuie să  le știi înainte de a rămâne însărcinată

O sarcină schimbă în totalitate organismul unei femei dar înainte de a face pasul cel mare este important să faci anumite schimbări în stilul tău de viață și să mergi la doctor. Unele lucruri banale pot avea un impact uriaș asupra sarcinii iar felul în care ai grijă de tine poate determina cât de repede poți rămâne însărcinată.

Fă-ți un set complet de analize

Primul pas pe care ar trebui să-l faci dacă ai decis împreună cu partenerul tău să faci un copil este să renunți la contraceptive și să mergi la doctor. Un set complet de analize poate determina din timp dacă ai anumite probleme ce pot împiedica o sarcină. Printre analizele obligatorii este și determinarea HPV (human papillomavirus), un virus foarte răspândit care de cele mai multe ori nu prezintă simptome dar poate duce la cancer în unele cazuri.

Este important să renunți la contraceptive cu câteva luni înainte de momentul în care vei încerca să rămâi însărcinată, pentru că durează până organismul își reglează menstruația. Cel mai probabil medicul îți va recomanda să iei suplimente cu acid folic, un element esențial în dezvoltarea fătului. Acidul folic ajută la formarea corectă a creierului și măduvei spinării și ar trebui luat cu cel puțin trei luni înainte de concepție. Această formă de viatamină este esențială pentru prima lună de sarcină. Multe femei pierd acest start din cauza faptului că află târziu de sarcină. Din păcate, acidul folic care se găsește în anumite alimente nu este absorbit bine de organism așa că varianta cea mai sigură o reprezintă capsulele.

Fă ordine în alimentație și stilul de viață

Înainte de a rămâne însărcinată trebuie să renunți la alcool, la țigări și ar trebui să reduci chiar și consumul de cafea. Specialiștii sunt împărțiți în privința cafelei. Unii spun că o femeie însărcinată n-ar trebui să consume mai mult de 200 mg de cafea pe zi în timp ce alții spun că nu există o legătură directă între complicațiile din timpul sarcinii și consumul de cafeină. Dieta ta ar trebui să fie bogată în pește, cereale, legume și grăsimi sănătasoase precum cele din nuci și ulei de măsline. Acestea sunt ideale pentru a te menține în formă înainte de a concepe un copil.

CE TREBUIE SĂ FACI

  • renunță la tutun, alcool și droguri
  • renunță la contraceptive cu câteva luni înainte
  • redu consumul de cafea
  • mănâncă alimente bogate în grăsimi sănătoase
  • fă sport zilnic
  • ia vitamine prenatale
  • fă-ți o programare la stomatolog

Un alt factor important pe care trebuie să-l iei în considerare este greutatea corporală. Dacă ești prea slabă sau ai mai multe kilograme în plus, atunci s-ar putea să ai probleme când vine vorba de concepție. Încearcă să faci sport zilnic pentru sănătatea organismului dar și pentru a ajunge la o greutate normală. Mai mult, în timpul sarcinii te vei îngrășa și dacă deja ai ceva kilograme în plus, atunci efortul va fi mai mare pentru organismul tău.

Nu evita stomatologul

O programare la stomatolog înainte de a face un copil este de asemenea importantă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ar trebui să fii la punct cu dantura pentru că în timpul sarcinii nu ai voie să faci intervenții complicate. În al doilea rând, copilul va consuma multe resurse din organismul tău, iar dinții tăi se pot deteriora ușor în această perioadă. Întreabă dentistul cum poți avea grijă de dantura și ce suplimente te vor ajuta în acest caz.

O vacanță este binevenită

Mulți viitori părinți cred că viața lor socială se va termina după ce vor avea un copil. Lucrurile nu stau chiar așa, spun psihologii. Este mai mult o preconcepție moștenită de la generațiile trecute care aveau un singur scop: sacrificarea de dragul copilului, mai explică specialiștii. Lumea modernă oferă atâtea posibilități părinților de a călători alături de nou-născuți și copii mici, iar multe hoteluri, restaurante sau malluri sunt “child friendly” (locuri adaptate pentru copii). Dacă părinții n-ar mai putea să iasă din casă, atunci cinematografele și restaurantele ar fi pe jumătate goale.

Totuși înainte de a concepe un copil, mergi cu partenerul tău într-o vacanță mult visată pentru a o bifa de pe listă. Americanii au pentru această vacanță termenul de “baby moon”, o interpretare a lunii de miere. “Baby moon” poate fi înainte de concepere sau în timp ce ești gravidă și poți călători.

Un lucru este sigur: n-o să mai dormi prea mult. Așa că bucură-te din plin de weekendurile în care te poți trezi târziu.

 

 

×
Subiecte în articol: sarcina sfaturi medicale