Durerile cauzate de diverse afecţiuni pot fi eliminate cu ajutorul unei terapii eficiente, puţin cunoscută în România: terapia cu magneţi.
„Magnetoterapia este un tratament natural, care ajută la eliminarea durerilor cauzate de unele afecţiuni. Magneţii se aplică pe zonele dureroase. Câmpul magnetic exercitat de aceştia contribuie la reducerea durerii, are efecte benefice asupra sistemului imunitar, contribuie la eliminarea toxinelor şi la îmbunătăţirea somnului de noapte”, precizează Marius Constantinescu, consultant de sănătate. Fierul se mişcă mult mai repede, iar polaritatea se transferă asupra membranelor celulelor. Graţie acestor modificări, este accelerat transferul de subastanţe şi este ameliorat metabolismul. Şi hemoglobina, care transportă oxigenul în artere, îşi măreşte viteza sub acţiunea câmpului magnetic.
De aceea, oxigenul ajunge mai repede de la plămâni la celulele unde se produc schimburile de gaze. Printre afecţiunile ameliorate graţie magnetoterapiei se numără reumatismul, sindromul Parkinson, artrita. De asemenea, durerile de cap sau de articulaţii, sindromul premenstrual, problemele de circulaţia sângelui, lipsa poftei de mâncare sunt eliminate în urma câtorva şedinţe de terapie cu magneţi. În România, terapia magnetică este relativ recentă şi destul de puţin cunoscută. O şedinţă de masaj în care se lucrează cu aparatul magnetic la nivelul spatelui durează între 45 de minute şi o oră. Înainte de şedinţe, pacienţii trebuie să se hidrateze.
„Pacientul trebuie să bea neapărat suficientă apă (1 litru/20 Kg corp) în perioada de început, deoarece procesul de detoxifiere a organismului trebuie susţinut cu multă apă (ideal de folosit apa Pi, care este singura care face hidratare intracelulară). Şi persoanele sănătoase pot face magnetoterapie. Totuşi, acest tip de terapie e total interzisă femeilor însărcinate, persoanele care au un by pass, celor care au inflamaţii acute, pacemakere, defibrilatoare sau alte dispozitive interne, suferinzilor de diabet zaharat sau de cancer. Este indicat să consultaţi un medic de familie, care se poate pronunţa dacă este bine sau nu să urmaţi o şedinţă de magnetoterapie.