x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Maioneza din E-uri

Maioneza din E-uri

de Magda Marincovici    |    09 Noi 2006   •   00:00
Maioneza din E-uri

Sos de maioneza clasica 100% vege-tala cu 50% grasime. Ca e sos de ma-ioneza, ca e maioneza si inca una clasica tot e nevoie de oua. Dar nici urma de ele. Dovada eticheta. Probabil o noua reteta de la bunica: maioneza din E-uri.

CE MANCAM, CE BEM
Azi mancam sos de maioneza clasica 100% vegetala cu 50% grasime. Din analiza etichetei produsului efectuata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi reiese ca s-au folosit mai multe ingrediente: ulei de floarea-soarelui - 50%, apa - 41,6%, otet din vin, amidon din cartof (carbohidrat natural, polimer de glucoza), zahar (zaharoza), sare iodata, stabilizator E 415 - guma xantan, acidifiant E 330 - acid citric, conservant E 202 - sorbat de potasiu, aroma de natura nespecificata, colorant E 160 a - amestec de beta caroten. Asadar clasic, dar unde-i oul, adica materia prima de baza?

ALERGII. "Daca ar fi o maioneza clasica, ar trebui sa aiba in compozitie si ou. Deci nu este o maioneza clasica. Nu stim la ce se refera calificativul de sos, deoarece produsul are o consistenta ferma, conferita de xantan E 415, un polizaharid de biosinteza. Conservantul artificial sorbatul de potasiu in unele cazuri poate provoca alergii.

Eticheta nu ofera alte date nutritionale, referitoare in special la valoarea energetica a produsului. Daca 100 g de maioneza are 50 g de grasime, produsul ar trebui sa aiba o valoare energetica de aproximativ 450 Kcal/100 g de produs. Ceea ce il plaseaza in categoria alimentelor cu index calorigen ridicat. Deci va fi consumat cu moderatie de persoanele supraponderale si obeze." Prof. Mencinicopschi face o mentiune speciala in ceea ce priveste copiii de varsta mica, deoarece sunt predispusi la alergii alimentare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă