x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mamă la 20, 30, 40 de ani

Mamă la 20, 30, 40 de ani

de Oana Antonescu    |    Mirela Dădăcuş    |    31 Mar 2009   •   00:00
Mamă la 20, 30, 40 de ani
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

La 20 de ani eşti în cea mai bună formă fizică pentru a purta o sarcină. Totuşi nu eşti pregătită emoţional. La 40 de ani te simţi pregătită, dar de această dată corpul dă semne de slăbiciune. Află de la specialiştii noştri la ce probleme să te aştepţi pe măsură ce înaintezi în vârstă.



Până nu demult, sarcina la 20 de ani era o normalitate. Astăzi, femeile cred că a aduce pe lume un copil la o asemenea vârstă este o decizie cel puţin nechibzuită. Tendinţa de a amâna sarcina după 30 de ani este poate benefică pentru suflet, dar nu şi pentru trup. Doctorul Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, ne spune cât de pregătit este organismul nostru pentru o sarcină la 20, 30, respectiv 40 de ani.

Fertilitatea
"La 20 de ani, fertilitatea este maximă, dar, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ţesuturile îmbătrânesc şi fiecare funcţie a organismului se diminuează până la dispariţie. Infertilitatea devine cel mai mare obstacol după vârsta de 35 de ani. Aceasta pentru că, în timp, straturile externe ale ovarelor se îngroaşă, ceea ce face mai dificilă eliberarea ovulului în timpul ovulaţiei. Foliculii ovarieni din care se dezvoltă ovulele se maturizează mai greu după vârsta de 30 de ani, de aceea ciclurile anovulatorii, care la o femeie tânără sunt de unul-două pe an, devin mai frecvente. Ovulele, la rândul lor, sunt de o calitate mai slabă după vârsta de 30 de ani, devenind mai greu fecundabile. Trompa uterină îşi pierde treptat motilitatea şi captează mai greu ovulul, ceea ce îngreunează întâlnirea acestuia cu spermatozoidul", explică specialistul. Chiar şi în aceste condiţii, femeia poate rămâne însărcinată, dar conceperea copilului ar putea dura mai mult decât la tinereţe.

Şi uterul este influenţat de îmbătrânire. "El devine fibromatos, lucru ce scade capacitatea oului de a se implanta pe mucoasa care tapetează uterul. Tocmai de aceea riscul de a suferi un avort spontan este mai mare după 30 de ani", atrage atenţia doctorul Alexandru Filipescu.

În timpul sarcinii
La 20-30 de ani, corpul unei femei fără probleme de sănătate poate duce o sarcină fără complicaţii, dar, pe măsură ce înaintează în vârstă, se expune riscului de a dezvolta afecţiuni ce pun în pericol viaţa ei şi a bebeluşului nenăscut.

Diabetul gestaţional este o complicaţie a sarcinii ce apare preponderent la gravidele cu vârsta peste 35 de ani. Hipertensiunea arterială este un alt risc pentru gravidă şi făt, cu atât mai mult cu cât femeia prezenta această afecţiune înainte de a rămâne însărcinată. Şi problemele legate de placentă sunt mai frecvente la o sarcină amânată după vârsta de 35 de ani. Dar un risc cu adevărat alarmant şi fundamentat ştiinţific îl reprezintă malformaţiile cromozomiale: în special sindromul Down, dar şi Turner sau trisomia X. Statisticile arată că, la 25 de ani, o gravidă din 1.100 aduce pe lume un bebeluş cu sindrom Down, iar la 35 de ani, una din 250 naşte un bebeluş cu această maladie. Se înţelege că după 40 de ani riscul este mult mai mare de atât, lucru care justifică importanţa triplului test (util în special pentru depistarea sindromului Down) şi a celorlalte teste genetice disponibile în spitale sau în clinici private. După vârsta de 35 de ani, defectele genetice sunt cele mai comune cauze ale pierderii sarcinii.

Naşterea
Vârsta gravidei nu contraindică naşterea naturală, însă complicaţiile pe care le poate dezvolta în timpul sarcinii da. "Chiar şi o gravidă de 35-40 de ani poate naşte pe cale vaginală dacă starea ei de sănătate este bună, însă în multe cazuri aceste femei au indicaţie de cezariană, cu atât mai mult dacă sunt la prima naştere", precizează doctorul Alexandru Filipescu. Totuşi, în ciuda tuturor acestor riscuri, majoritatea femeilor trecute de 30 de ani aduc pe lume bebeluşi perfect sănătoşi.

GENE. Ereditatea joacă un rol foarte important în ce priveşte fertilitatea. "Unele femei pot avea probleme de fertilitate înainte de a împlini 30 de ani, în vreme ce altele sunt fertile până la instalarea menopauzei. Fertilitatea poate fi influenţată şi de fumat, de stres sau afecţiuni precum hipertensiunea, diabetul", atrage atenţia doctorul Alexandru Filipescu.

Sfatul psihologului

Maturitatea afectivă a viitoarei mămici este foarte importantă în gestionarea schimbărilor pe care le presupune o sarcină, spune psihologul Andrei Chiriac. Potrivit acestuia, pentru unele femei, vestea că vor deveni mămici poate avea implicaţii catastrofale, ca urmare a apariţiei unor nevoi primare care trebuie asigurate (siguranţă, hrană, îmbrăcăminte etc.). La acestea se adaugă şi modificările fizice şi hormonale. "Cu cât o sarcină survine la o vârstă la care femeia nu este pregătită, cu atât mai dificil îi va fi să gestioneze această perioadă. Aici mă refer la implicaţiile afective şi la conflictele interioare ce pot surveni. Trecând peste pragul psihologic al vârstei, care este în funcţie de fiecare femeie în parte, pot apărea altfel de probleme în ceea ce priveşte mobilitatea şi flexibilitatea faţă de schimbările survenite. O vârstă tânără îţi poate conferi avantajul de a fi mult mai flexibil şi să primeşti schimbarea cu uşurinţă. Însă poţi să fii o mamă extraordinară şi să te bucuri de sarcină atât la 23 de ani, cât şi la 34 de ani", susţine psihologul. (Mirela Dădăcuş)

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii